Блокчейн като средство за рестартиране на глобалната икономика

Световният икономически форум публикува доклад, който разглежда как внедряването на решения, базирани на блокчейн, може да се справи с неефективността и неуспехите във веригата на доставки, които бяха разкрити от пандемията COVID-19.

Започва Световният икономически форум в Давос, ето и ключовите ...

Успоредно с доклада, WEF пусна инструментариум за разгръщане на блокчейн, предназначен да помогне на правителството и бизнеса в адаптирането на техните вериги на доставки към настоящия икономически климат и да „ускори икономическия отскок след COVID-19“.

Световният икономически форуми се застъпва за DLT за рестартиране на икономиката

Докладът, публикуван на 28 април, твърди, че устойчивостта на частните и обществените вериги на доставки е тествана на фона на коронавирусната епидемия – цитирайки веригите на доставка на фармацевтични продукти, медицински консумативи и храни сред секторите, които са най-силно засегнати.

Свят | Форумът в Давос: Къде е растежът - Капитал

Докладът гласи, че ефикасността на веригите на доставки разчита на прозрачността, като се застъпва за приемането на технологията на разпределената книга (DLT), за да се създаде „споделена истина“ сред заинтересованите страни по веригата на доставки.

Световният икономически форум е неправителствена организация, базирана в Швейцария, основана през 1971 г., за да ангажира лидери в бизнеса, академичните среди и политиката по ключови икономически въпроси, свързани с развитието на световната икономика.

WEF пуска блокчейн инструментариум

За да помогне на бизнеси и правителствените лидери при внедряването на решения за веригата на доставки, които са базирани на блокчейн, WEF също така стартира своя „Преобразуващ тръст: Инструментариум за внедряване на блокчейн“ – който има за цел да даде възможност на „лидерите да увеличат максимално ползите и да намалят до минимум рисковете“, свързани с DLT.

12 приложения на блокчейн технологиите - CIO.bg

Инструментариумът е разработен за повече от година и в него участват повече от 100 публични и частни организации, обхванали 50 страни – включително Deloitte, Maersk, Световната банка и Световната програма за храните.

„Инструментариумът за разгръщане на блокчейн е от съществено значение за проектирането на решения, които работят за множество участници, включително по-малки играчи, които може да нямат достъп до ресурсите, необходими за отключване на стойността на блокчейн технологията“, казва Надя Хюет, ръководител на проектът за блокчейн и дигитална валута към WEF САЩ.

DLT инструментариумът е бил тестван в различни контексти, включително Saudi Aramco, Hitachi и множество малки и средни предприятия.

Приемането на DLT решения за вериги на доставки се увеличава

През последните месеци все по-голям брой големи компании и институции оглавяват амбициозни програми за разполагане на блокчейн във веригите си на доставки.

„Виждаме ускоряване на дигитализацията в пристанишето на Сингапур, което подобри производителността и ефективността на сектора“, заяви Куа Лей Хуун, главен изпълнителен директор на морската и пристанищната администрация на Сингапур.

Създадоха първата обща рамка за дигиталните криптовалути на ...

 

„Блокчейн има огромна потенциална приложимост в области като товарителници, проследяване на товари и търговско финансиране“, добави тя.

Обединените арабски емирства също наближават крайния срок за приключване на своята блокчейн стратегия за 2021 – амбициозна програма с цел миграция на 50% от правителствените транзакции върху базирани на DLT платформи.

Потребителското търсене също стимулира приемането на DLT за веригата на доставки

Рупърт Колчестър, ръководителят на блокчейн инициативите на IBM Австралия и Нова Зеландия, отбеляза, че много предприятия прилагат DLT решения в своите вериги на доставки в отговор на по-голямото потребителско търсене за прозрачност.

Централната банка на Острова обмисля въвеждането на дигитална ...

Колчестър заявява, че „потребителите изискват напълно ново ниво на прозрачност“, добавяйки, че „те възнаграждават веригата на доставки, когато прозрачността и устойчивостта са налице“.

По-рано този месец бе съобщено, че производителите на етично отгледани яйца, Farmers Hen House, са започнали да отпечатват QR кодове на техните картонени кутии, за да позволят на потребителите да проследят произхода на тяхната продукция.

Модната марка H&M също изглежда обхваща блокчейн проследяването за своето премиум дъщерно дружество Cos.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *