Блокчейн технологията през 2019-та: между „Осанна“ и „Разпни го“?

След трудна 2018 година, криптовалутите вероятно ще се възстановят през настоящата 2019 година. Това е изводът на експерти от Масачузетския технологичен институт (MIT). От там прогнозират още, че блокчейн технологията най-вероято ще започне да се въвежда масово през тази година.

Тази прогноза е доста по-различна от други мнения, като например тези на Boston Consulting Group (BCG) и Forrester Research от миналата година. Докладът на BCG например, предполага, че потенциалът на блокчей технологията в индустрията за търговия със стоки е прекалено преекспониран. Според консултантската група, обемът на търговията, който се извършва въз основа на блокчейн е бил минимален.

Тези данни, правят истинско предизвикателство, опитите да се прогнозира колко време ще е необходимо на технологията да се превърне в основен поток за извършване на търговията със стоки в световен мащаб.

От друга страна докладът на Forrester Research прогнозираше, че повечето проекти, започнати в САЩ, ще бъдат спрени до края на 2017-та година. В същото време според данните от доклада – компаниите, които работят за интегриране на блокчейн в своите операции, ила са се отдръпнали, или са понижили амбициите си.

В контекста на проблемите, изтъкнати от тези изследователски фирми, може би е странно защо университетът предвижда, че 2019 г. може да бъде годината, през която технологията на блокчейн ще стане основна?

Поддържани от правителствата крипто валути

В същото време няколко правителства са предприели стъпки в разработването на собствени криптовалути. Венецуела е сред първите, които лансираха цифрови валути, подкрепени от петрол. И макар страната да си има собствени политически проблеми в момента, централните банки на 15 други страни са също сериозни и вероятно напредват с разработването на национални криптовалути, съобщава infostock.bg.

Макар че през тази година може да няма нови такива, можем да очакваме, че диалогът ще продължи, като компаниите все по-често ще приемат нови начини на плащане.

Иначе, биткойнът се представя много добре през последните дни. Той добави нови 10% към стойността си за последната една седмица и се търгува при нива от около 3 900 долара. Не само най-голямата и стана дигитална валута обаче поскъпна. Това направиха още и етериумът, рипълът и останалите по-малки дигитални валути.

Какво можем да очакваме от тук нататък за биткойна?

Всъщност случилото се с биткойна – на експоненциален ръст от 17 пъти и спад от 84% от върха за една година, се е случвало вече. Същият сценарий, като този от 2018-та година се е наблюдавал през периода 2013-2015-та година. Ако сценария от тогава се повтори отново, то това, което можем да очакваме от биткойна е следното: намиране на някакво дъно, което може и вече да се е случило при 3 200 долара и 200-дневната пълзяща средна величина; известно време търговия в консолидация – в нашия случай между 3 000 и 5 100 долара, време през което двете пълзящи ще се доближат една до друга – 50 и 200-дневната; повишение на 50-дневната над 200-дневната величина, или „златно пресичане“, което да покаже, че е дошъл края на лошите времена за биткойна; засилване на ръста на биткойна при пресичане на нивото от 5 100 долара; ново експоненциално поскъпване, най-вероятно към края на 2019-та, или през 2020-та година.

Разбира се, всичко казано до тук е много възможно да не се случи. Защото инвеститорите трябва да имат предвид нещо много важно! Това, което се е случвало в исторически план, не е гаранция за бъдещо поведение на един актив.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *