БЛС: Болниците да са източили 400 млн. от НЗОК – това е повече от смешно

Българският лекарски съюз не приема твърденията на Министерство на финансите, че от Националната здравноосигурителна каса са изтекли 400 милиона лева чрез неправомерни действия на лекарите. Това обяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов на национална среща за здравната реформа.

„Не ни беше обяснено как е изчислена тази сума. От разбивката за теч на суми в здравеопазването не личи тази сума да е изчислена на някаква реална база. Това е абсурдно. Излиза, че болничната помощ би могла да се реализира с 300 млн. лева годишно, което е повече от смешно“, каза Райчинов.

Според него засилените проверки в болниците са субективни и няма да намалят хоспитализациите, защото докато няма електронна здравна карта на пациента, няма как да има обективност.

Райчинов допълни, че от БЛС са предложили на НЗОК и Министерството на финансите да предприемат мерки, с които болниците, които не могат да осъществяват реални плащания в срок, да заплащат след три месеца наведнъж всички задължения към доставчиците.

По време на срещата директорът на Здравната каса Жени Начева каза, че няма как да се правят компромиси с критерии, които осигуряват, макар и като първа стъпка, качеството на медицинската помощ. Тя обясни, че държавата отдавна не превежда субсидии към бюджета на здравната каса. По думите й „Държавата – това са здравноосигурителните вноски, които всички ние плащаме за задължително здравно осигуряване. Начева уточни, че средствата, които се събират като здравноосигурителни вноски в бюджета на касата, са 1,5 млрд. лв.

На събора на БЛС на 27 март ще бъде решено дали лекарите ще протестират на 7 април, допълни Райчинов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *