БНБ е поискала споразумение за суап линия с ЕЦБ

Българската народна банка е поискала споразумение за установяване на суап линия с ЕЦБ, което ще е в обем от няколко милиарда евро. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов, който заяви, че очакванията са за положително развитие по искането, доколкото България е потенциален кандидат за членство в ERM II (т. нар. чакалня на еврозоната). Такава вече беше сключена с Хърватската народна банка, като изрично в съобщението на ЕЦБ се посочваше подготовката на Загреб за влизане във валутния механизъм.БНБ е поискала споразумение за суап линия с ЕЦБ.

Финансовият министър Владислав Горанов направи обобщение на финансовите инструменти с публичен ресурс заради корона кризата - до момента те са осем и ангажираните в тях средства са 4.5 млрд. лв. Става въпрос основно за кредити и дялово финансиране

Финансовият министър Владислав Горанов направи обобщение на финансовите инструменти с публичен ресурс заради корона кризата – до момента те са осем и ангажираните в тях средства са 4.5 млрд. лв. Става въпрос основно за кредити и дялово финансиране

© Надежда Чипева

Идеята на този финансов инструмент е да се осигури еврова ликвидност при нужда – БНБ предоставя български левове на ЕЦБ, срещу което да получава евро по фиксирания курс. „Това е най-малкото гаранция за допълнителна стабилност на валутния борд“, заяви Горанов.

Какво представлява

Суап споразуменията на ЕЦБ се използват за предоставяне на ликвидност в чуждестранна валута на местните банки при нужда. „Когато ситуацията на пазарите за финансиране в дадена валута се влоши, за банките извън тази валутна зона става трудно да финансират активите, свързани с тази валута, тъй като нямат пряк достъп до чуждестранната централна банка, която емитира валутата. Ако обаче централната банка в съответната държава има суап линия с чуждестранната централна банка, тя може да предостави на банките в държавата необходимата ликвидност в чуждестранната валута, без да използва валутните си резерви“, е краткото обяснение на ЕЦБ как работи този вид финансов инструмент, информира capital.bg.

ЕЦБ отпуска спешно 750 млрд. евро за успокояване на пазарите ...

Преди дни стана ясно, че Хърватия, другата държава, която върви по пътя на България за еврото, е договорила суап линия с ЕЦБ в размер на 2 млрд. евро. На 20 март Дания, която е единствената държава в ERM II в момента, реактивира своето споразумение са осигуряване на еврова ликвидност с ЕЦБ, като стойността му беше увеличена от 12 на 24 млрд. евро.БНБ е поискала споразумение за суап линия с ЕЦБ.

Борисов: тази седмица се надявам да подадем документи

„Тази седмица се надявам всичко да се изпрати като документация за еврозоната“, заяви премиерът Бойко Борисов, който допълни, че е убеден, че това е правилният път, особено ако продължи кризата с коронавируса. Той не даде повече разяснения, но реално това едва ли ще доведе до влизане в ERM II сега, а по-скоро през юни-юли. Вече от БНБ индикираха, че ще има удължаване с няколко месеца на техническите срокове предвид все още незавършената капитализация на ПИБ, която имаше срок до 26 април да осигури 263 млн. евро (до момента са набавени 70% от тях). Банката обяви, че е внесла нов проспект в Комисията за финансов надзор на 15 април, но той все още не е одобрен, а след това законовите срокове изискват поне месец за увеличение на капитала на публична компания.

ЕЦБ сохранил ключевые ставки и объявил о пересмотре стратегии ...

„Процесът на присъединяване към ЕRM II и банковия съюз ще бъде напълно възстановен в рамките на месец април. След вече извършена корекция на техническите срокове се очаква окончателно решение от ЕЦБ в рамките на следващите три месеца“, обясниха от БНБ пред „Капитал“ преди няколко дни.

 

 

 

financebg.com

 

Един коментар към “БНБ е поискала споразумение за суап линия с ЕЦБ

 • 23.04.2020 на 11:12
  Permalink

  Българската народна банка (БНБ) и Министерството на финансите пренебрегват, че Европейската централна банка (ЕЦБ) неправилно въвежда в употреба евро. Грешката на ЕЦБ да няма официална защита от щети от липсата на пълна икономическа стойност на еврото подсигурява възникване на неограничени щети в Република България.
  Дори споразумение на БНБ за установяване на суап линия с ЕЦБ за неограничено количество евро не може да предпази от нарастване на щети от фаталната банкова грешка.
  Особеното на сегашната ситуация е злокобното въздействие на пандемията от COVID-19, която е много силен стимулатор за щети от грешката на централната банка.
  Вариантите са два:
  Първи. Запазването на неправилно въведено в употреба евро увеличава щетите.
  Втори. За устойчиво спасение от икономически щети е необходимо:
  1. Обществено разобличаване на дейността на централната банка за неправилно въведени в употреба пари.
  2. Прекратяване на съдбовната грешка на централната банка .
  Устойчивото успешно спасение от започналата рецесия е възможно при правилно въведени в употреба пари.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *