„Боинг“: първо да решим проблема, после обезщетенията

Разследването е показало, че при всичките случаи е имало прегряване на литиево-йонните батерии.
Прегрели батерии са предизвикали аварийното кацане на самолет на „Ол нипон еъруейз“ в Япония. Подобни поражения на батериите е имало и при запалилия се миналия месец на летището в Бостън самолет от същата серия. Мнението до момента е, че проблемът най-вероятно е в зарядното устройство, а не в самата батерия, която е японско производство.
Неофициалните информации са, че полетите на самолетите от серията ще бъдат възстановени не по-рано от края на март, но други коментират, че това е твърде оптимистично. „Ол нипон еъруейз“ заявява, че за периода от 1 до 30 март отменя 1887 полета, което засяга повече от 25 хиляди пътници.
И индийският национален превозвач „Еър Индия“, и японската „Ол нипон еъруейз“ вече заявиха, че ще търсят компенсации от „Боинг“. „Основното е да получите самолет, а след това ние ще решим въпроса с обезщетенията“, каза вицепрезидентът на „Боинг“ Динеш Кескар.
Прогнозите са, че заземяването на Боинг 787 само за март ще струва почти 8 млн. евро. Федералната авиационна администрация на САЩ заяви, че ще позволи на Боинг 787 еднократен полет от Тексас до Вашингтон при строги условия, след като бъдат направени промени. Тази седмица от компанията бе поискано разрешение за провеждане на изпитателни полети, което предполага, че има някакъв напредък в намирането на решение, но до момента федералната администрация не е дала съгласието си за изпитателен полет.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *