БОРИКА и BULPROS изградиха стандартизирана платформа за съответствие на банките с изискванията на PSD2

БОРИКА и BULPROS изградиха стандартизирана платформа за съответствие на банките с изискванията на PSD2.  Платформата ускорява процеса на нормативно съответствие с Директивата и спестява разходи. БОРИКА АД, лидер в предоставянето на услуги за финансовия сектор в България, в партньорство с BULPROS, най-бързо развиващата се технологична компания, основана у нас, успешно изградиха стандартизирана платформа за съответствие на банките с нормативните изисквания на Директива (ЕС) 2015/2366, регламентираща платежните услуги (Payment Service Directive или PSD2), които влязоха в сила през март 2019 г. Целта на проекта е да се подпомогнат доставчиците на платежни услуги с оглед на новите технически стандарти, които се налагат с въвеждането на PSD2. Според Директивата всички банки в Европейския съюз трябва да дадат сигурен и стандартизиран достъп на доставчиците на платежни услуги до платежните сметки на потребителите за информация по сметка и за иницииране на плащане.

Иновативната услуга XS2A Gateway предоставя възможност банките да осигурят портал за достъп до документацията на своите приложни програмни интерфейси (API) и тестовите си среди (Sandbox) и да следват регулаторните технически стандарти на PSD2. Услугата покрива изискванията на Директивата, като осигурява сигурен и стандартизиран достъп до платежните сметки на потребителите, като гарантира както сигурността на плащанията, така и надеждната среда за изпълнението им. Споделената платформа XS2A Gateway, изградена от БОРИКА и BULPROS, е добра възможност за банките у нас да постигнат ценово ефективно и бързо съответствие с тези регулаторни изисквания и да се приспособят към новата конкурентна среда на „отвореното банкиране“. Решението е изградено върху платформата IBM API Connect и се основава на Националния технически стандарт БИСТРА (Банкови Интерфейси за Стандартизирани Разплащания).

„БОРИКА има водеща роля за въвеждането на новата платежна директива PSD2 у нас и това е съвсем естествено, предвид функцията, която компанията изпълнява на банковия пазар в страната“, споделя Мирослав Вичев, Главен изпълнителен директор на Дружеството. “Познаваме отлично банките и техните изисквания, доверието в нас е доказано във времето и това позволява голяма част от операциите на банките да се извършват като изнесена услуга, от наши екипи и в наша среда. Смятаме, че експертизата на БОРИКА, съчетана с богатия опит на BULPROS в сферата на платежните услуги, и възможността им успоредно да реализират множество интеграции с различни банки, води до едно успешно партньорство в полза на доставчиците на платежни услуги“, допълва още  Мирослав Вичев.

Според Ивайло Славов, изпълнителен директор на BULPROS: „Динамичното развитие на технологиите и навлизането им във всички сфери променя навиците и очакванията на потребителите. В резултат традиционните бизнес модели, включително и банковият, са изправени пред необходимостта да се трансформират и дигитализират. В този контекст BULPROS и БОРИКА предоставят иновативно решение, което помага на финансовите институции както да покрият изискванията по актуалната директива PSD2, така и да отговорят на съвременните пазарни изисквания и да се възползват от новите бизнес възможности на отвореното банкиране“.

Ели ЯНЕВА

 *******

За БОРИКА: БОРИКА АД е в основата на технологичната инфраструктура на платежната индустрия в България и лидер в предоставянето на услуги за банковия сектор. Приоритет на дружеството е осигуряването на съвременна картова и платежна среда за финансовите институции, в полза на техните клиенти. Важно място в портфолиото на компанията заемат иновативните финтех продукти за крайни клиенти, като електронен подпис B-Trust, електронна фактура E-faktura, парични преводи през банкомат CashM и приложение за мобилни плащания Mobi-B. Вече над 30 години организацията е доверен партньор на банките и бизнеса в предлагането на разнообразни и надеждни финансови услуги.

За BULPROS: BULPROS е иновативна ИТ компания, доставчик на ИТ решения, услуги и продукти на глобално ниво. Тя е една от най-бързо развиващите се технoлогични компании в Централна Европа според докладите на Deloitte „Technology Fast 50 in Central Europe” и „Technology Fast 500 in Europe, Middle East, and Africa”, изследването на McKinsey за 2018 “The rise of Digital Challengers”, както и според престижните класации Inc. 5000 Europe и Financial Times 1000 Europe. Пазарните предложения на BULPROS включват решения в сферата на облачни услуги и услуги за поддръжка, индустриална дигитализация, киберсигурност, дигитално работно място, технологични услуги и продажби. Компанията притежава широк обхват от компетенции в различни сфери с фокус в секторите финансови услуги и застраховане, професионални услуги, телекомуникации, производство, здравеопазване и търговия на дребно. BULPROS оперира на европейските и глобални пазари с над 1200 служители, в 19 офиса в Европа и Северна Америка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *