Борислав Гуцанов: България изнася европейски пари в Близкия изток

Под формата на зърно България изнася пари на Европейския съюз в Близкия изток, защото производство му е субсидирано от европроекти. Това заяви председателят на БСП-Варна Борислав Гуцанов по повод поредната опашка от камиони, чакащи ред за влизане в пристанището във Варна. Той бе категоричен, че подобна картина не е изненада за града. По думите му през няколко месеца се случват тези километрични опашки. Гуцанов заяви, че не знае дали в Евросъюза са наясно с този факт и дали си дават сметка, че парите, които те отпускат в това направление, отиват при десетина големи арендатори, а не стигат до малките фирми. „Това е предателство към националните интереси на страната ни, към икономиката на държавата, а също и към европейския механизъм“, обясни позицията си.

Гуцанов смята, че трябва да спрем да изнасяме първични продукти, а такива, които имат принадена стойност, като висока може да бъде постигната и в селското стопанство. По думите му производителите на плодове и зеленчуци, изпитват затруднение да реализират продукцията си и я изхвърлят в знак на протест. Според него добра идея е част от продукцията задължително да бъде насочена към хотелиерския и ресторантьорския бранш, при ясна регулация за цени и качество. Гуцанов даде пример със съседни на нас държави, в които има механизъм продуктите необходими за изхранването на децата в детските градини на територията на една община, задължително да бъдат от фирми и производители в радиус до 50 километра. „В този случай е сигурно, какво ядат децата“, обясни Гуцанов.

Той изрази мнение, че е добре подобни политики да залегнат в новата управленска програма на държавата, която БСП ще предложи, защото възраждането на икономиката е едно от основните направления, по които партията работи. Гуцанов бе категоричен, че без икономика, няма как държавата да се развива. Според него държавен геноцид е фактът, че 2 млн. българи са напуснали държавата, защото тук няма работа и икономика. По думите му трябва бързо да предприемем стъпки за решаването на този проблем, за да не ги последват още 2 млн.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *