Борисов лъже, за да предизвика съчувствие

По принцип не разбирам този пионерски план на служебния кабинет колко било сложно да се организират избори. България не прави избори за първи път, а може би за 31-ви път. Има отработени процедури и е достатъчно да има задоволителен професионализъм, за да се организират тези избори. Няма смисъл служебният кабинет да се прави на мъченик, на Прометей, на Сизиф колко било сложно това да се прави. Не само аз, но и много експерти изпитват притеснение, че вътрешната министърка може да се окаже една симпатична фасада, зад която да си продължи силовото и може да се каже малко с елементи на зловещо управление на МВР от страна на Цветан Цветанов.
МВР е в изключително тежко състояние, много нестабилно, кадрови погром от страна на Цветан Цветанов и всяка промяна може да наруши много крехките баланси и да накара министерството да дерайлира. Аз на мястото на новата министърка много бих внимавал преди да дръпна някъде някоя бримка, защото мога да разплета целия чорап на министерството. Никога то не е било в такова тежко кадрово състояние и в такава демотивираност, както след силовото с елементи на зловещо управление на Цветан Цветанов. Втората причина е, че министър Първанова изобщо не е подозирала, че може да стане министър. Тя няма програма, няма концепция. Тя никога не се е вписвала в управленския капацитет на министерството и не е готова да направи промени.
Тя е била служител, който си е вършил професионално работата в „Международно сътрудничество“, знаела е прилично езици, пътувала е из Европа и изобщо е стояла в страни от всички проблеми и баталии на министерството и тя не може да извърши кадровия подбор, няма готовност, няма визия, няма концепция. Тя непрекъснато си дава сметка, че е временно и ще се опита да не си създаде врагове в министерството с надеждата след два месеца да продължи да си бъде начело на „Международно сътрудничество“, каквато си е била, на каквото е способна и каквото прави с удоволствие и професионализъм“, допълни той. Фактът, че има жена-вътрешен министър е много позитивен, но точно тя, приемайки това назначение се е подала на егото си и тя силно е надскочила капацитета си на управленец и трябва да положи страшно много усилия, за да се качи на това ниво.
За мен е очевидно, че служебното правителство няма да направи нищо съществено в сферата на вътрешните работи. Ямата е много дълбока, излизането от нея ще бъде дълго и тепърва ще изскачат факти за това как е пречупен гръбнака на организираната престъпност и дали сама тя не е пречупвала своя гръбнак със силата на изпълнителната власт. Тепърва ще стават ясни тези неща. Ако вътрешното министерство не прави това, което правеше Цветан Цветанов със своя екип, да се опитва да се намесва в изборните резултати, ако то просто си върши професионално работата, никаква опасност няма. Никаква трудност няма в 21 век, през 2013 г., при 24 години демократичен опит да се правят избори. Те се усложняват само ако имаме подобна на миналите избори брутална намеса на изпълнителната власт. Аз се надявам, че ако има нещо хубаво, че кабинетът не е официално на ГЕРБ, това е, че всичките негови министри, в момента мислят за своята бъдеща съдба и едва ли ще се правят на фанатици на ГЕРБ, колкото и ГЕРБ да е убеден, че може да ги мотивира. Мисля си, че те са разумни хора и знаят, че животът продължава. За всички тях министерството е много позитивен щрих в биографията, ще пише оттук нататък „бил министър“, „бил вицепремиер“ и тези хора основно ще гледат да си извлекат от управлението позитив за CV-то и известно уважение, че не са объркали повече картите на България от тази обърканост, която ГЕРБ създаде, брутално избягвайки от властта като първите страхливци на отечеството.
Най-грубата грешка ще бъде да се правят на фанатици и радикали и да обслужват амбициите на ГЕРБ. Разбира се, зад министрите остават политическите кабинети, политическите комисари, но много от политическата прислуга на ГЕРБ по министерствата знае, че при рязка смяна на властта всеки фанатик ще бъде първи уволнен и сега много от герберските командоси по министерствата залягат по посока на вятъра. Започват да създават контакти с всички възможно партии във всички възможни посоки. Те не са били в ГЕРБ, защото ГЕРБ има някаква идеология. Те са били в ГЕРБ, защото е била ракета-носител, която те са яхнали и сега се оглеждат дали ще се спасяваме. В този смисъл, командосите на ГЕРБ в министерствата са притихнали и мислят най-вече за собственото си оцеляване. Не вярвам да се сбъдне мечтата на Цветан Цветанов това да бъде резервният отбор на ГЕРБ във властта.
Колкото до изказването на премиера Бойко Борисов от парламентарната трибуна, че Ахмед Доган е поръчал атентат срещу него, което след това беше категорично опровергано от главния прокурор Сотир Цацаров, че Ахмед Доган не е поръчвал атентат срещу Бойко Борисов продължавам да смятам, че това беше част от цялостното поведение на Бойко Борисов да предизвиква съжаление в обществото. То не беше заплахи да бъде убит от Доган, то не беше високо кръвно. Сигурно след малко ще получи ускорено сърцебиене. Това са неща, които ме накараха да очаквам много повече и по-принципна намеса от главния прокурор. Той трябва да заяви ясно, че ние се натъкваме на грешно тълкувание на документ, което в националната сигурност се нарича спекулация, а в обикновения човешки речник се нарича лъжа.
Мисля, че главният прокурор ще може да назове точно нещата както стоят, а не да казва, че не е нарушена класификацията на документа, защото не е имало какво да се класифицира. За мен това си беше една откровена лъжа на премиера с цел да предизвика съжаление в обществото. Продължавам да смятам, че един интелигентен човек на поста премиер не може да падне толкова ниско да разпространява такива слухове за документи, които не съществуват в касите на НРС.
На мен ми е все едно дали премиерът се казва Бойко, Цветан или Петкан. Аз искам България да бъде достойна и уважавана държава, това ми е единственият критерий и когато видя, че премиерът се държи недостойно както и да се казва той, моята система за ранно сигнализиране ми подсказва, че трябва да се даде ясна морална оценка на подобно поведение, което аз наричам лъжа и политическа демагогия.

Проф. Николай Слатински,  експерт по национална сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *