Борисов се скара на Нинова: Не съм малък премиер!

Той отговори на питане на депутата от Коалиция за България Корнелия Нинова за отчета на правителството, предаде „Фокус”. Според нея той е пълен с „противоречия, лъжи и празни приказки“. „150 страници похабена хартия за 2 похабени години, които се заключват с 2 думи – катастрофа за държавата и мизерия за българите“, добави червената депутатка.

„На вас еврофондовете ви бяха спрени. Не знам на какво основание се подсмихвате, но четох пред всички журналисти, когато пратиха оценките на съответствие и сравнявах – при вас и при нас“, отговори Борисов.Той добави, че екипите на министерствата работят много добре и усвояват много добре еврофондовете. По думите му от Брюксел казват, че лот 3 на АМ „Струма” ще отиде в следващия програмен период, защото предишното правителство не е оставило дори идеен проект.
Премиерът отново повтори как предишното управление е оставило на мястото на АЕЦ „Белене“ един гьол.  „Защо честно не казахте на вашите избиратели – ние нарочно не я направихме и оставихме ГЕРБ да им прехвърлим отговорността. Вие сте тупкали топката, за да отложите, да дойдем ние, това е истината. Един гьол заварих и още е гьол“, заяви той.
„Чуждестранните инвестиции в столицата, докато сте били кмет, не са само ваше лично дело, а на правителството. Стига с тия пенсии, тия пари дето ги плащате за пенсии, не си ги носите от Банкя, това не са ви лични пари. Тезата ви, че магистралите се правят само с европейски пари, лъсна вчера, че е лъжа, каза Нинова и добави, че при предишното правителство сме били на 14-то място по усвояване на еврофондовете.
Тя призова ръководството на парламента най-накрая да обясни на премиера, че парламентарният контрол е за да отговори на въпроси, а всеки път идва неподготвен, хока депутатите и лъже.
„Аз не съм някакъв малък премиер, а вие страхотният депутат, за да ми говорите така. Може да говорите така на мъжа си, на любовника си, на мен няма да ми говорите така, аз не съм свикнал да ми говорят с такъв тон, защото съм почтителен и уважителен към вас. Не в мен е вината хората да не харесват парламента. Толкова възпитано се държа с вас и отговарям на питанията ви за какви ли не теми“, отвърна ядосан Борисов при дебатите по втория въпрос на Корнелия Нинова за приоритетите на кабинета.
„Не ви се караме, а държим да спазвате Конституцията, в която пише, че като ви се задават въпроси, трябва да се отговаря на тях, а не да се правят свободни съчинения. Вие ми говорите за гьол, вместо за държавните разходи. Това е разминаване в задълженията ви на министър-председател”, отвърна депутатката.
Това не е първият скандал  между нея, колежката й Мая Манолова и премиера.
Междувременно днес БСП определи в специална декларация управлението на ГЕРБ като „демокрация от ефрейторски тип – като ме критикуваш, ще мълчиш“. Тя бе представена от депутата Петър Димитров по повод решението парламентът да не заседава от 12 до 21 октомври заради предизбораната кампания, съобщи Дарик радио. По думите му за първи път в демократичната история на страната парламентът затваря врати преди избори.
От своя страна председателят на парламента Цецка Цачева посочи, че самият лидер на БСП Сергей Станишев е подавал искане да му се извинят отсъствия от Народното събрание, защото е участвал в предизборната кампания.
В отговор Димитров иронизира, че разпускането на парламента има своите положителни страни: „Българинът ще има възможност да остане насаме с празния си стомах, да чуе по-ясно гласа на онези 370 000 души, изгубили работните си места, да схване, че голяма част от проблемите на общините идват не от кмета и общинския съвет, а от собственото му правителство, че България спешно се нуждае от решителна политическа промяна, ако иска да оцелее. Искрено вярвам, че като се видим след края на тази незаслужена ваканция, ще се поздравим не само с промените в президентството и местната власт, но и с края на безхаберното, некомпетентно и вредно за България управление на ГЕРБ“.
Разпускането на парламента означава, че и държавата е разпусната, категорична е Мая Манолова.
Цачева обаче отново заяви, че това не е ваканция и допълни, че при необходимост парламентът ще заседава. Дори добави, че вече се очертава такава потребност. „Ще има извънредни заседания, но няма да се ползват служебните коли, парите на данъкоплатците за командировки. Трябва да бъдем коректни към българският народ“, заяви председателят на парламента.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *