Ботевград кандидатства за 12 млн. лв. европари за изграждане на депо

Община Ботевград е кандидатствала за финансиране в размер на 12 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) за изграждане на регионално депо за отпадъци, съобщи кметът на общината Георги Георгиев.
По думите на Георги Георгиев общинската администрация на Ботевград вече шест години работи по проблема с отпадъците, а от една година има готовност да започне изграждането на регионално депо за отпадъци.
От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са поискали от община Ботевград да бъде ускорено изграждането на депото, но след посещение на експерти от Министерството на мястото станало ясно, че трябва да се изчака още месец, твърди кметът на Ботевград.
В края на миналата седмица Георгиев подчерта, че успоредно с депото ще се работи за изграждане на предприятие за преработка на отпадъци, като до този момент са проведени разговори с две чужди фирми.
Според проекта в депото ще бъдат събирани отпадъците от общините Ботевград, Правец и Етрополе. Относно мястото за изграждане на депото Георги Георгиев коментира, че то е определено спрямо основните производители на отпадъци за региона – Ботевград и Трудовец, като всичко е съобразено с климатичните условия и мнението на експерти.
През май МОСВ изпрати писма до общините (включително и до община Ботевград), в които ще се изграждат регионални системи за управление на отпадъците, с които ги канеше да представят проектите си за директно финансиране по ОПОС. В писмата бяха посочени изискванията, на които трябва да отговарят проектите, както и максималният размер на безвъзмездната помощ, която може да се получи по ОПОС. Този размер покрива от 60 до 95 на сто от пълната стойност на проектите, като принципът е по-бедните общини да получават по-голямо безвъзмездно финансиране.
Според Националната програма за управление на отпадъците в страната остава да се изградят още 23 регионални интегрирани системи за управление на отпадъците, сред които е и тази на София. Съгласно поетите от България ангажименти пред Европейската комисия 203 общински депа трябва да прекратят експлоатация от 16 юли тази година. На трите общини в Ботевград, Етрополе и Правец е бил даден като алтернативен вариант за депониране на отпадъците след 16 юли депото в Севлиево.
„Само на нашата община това ще струва 4 млн. лв., което е половината от годишната държавна субсидия за общината“, заяви Георгиев, цитиран от БТА. По думите му това е вариант, с който Ботевград ще се съгласи, само ако държавата осигури допълнително финансиране за тази разходи. В противен случай според кмета на града данъците в Ботевград трябва да нараснат най-малко четири-пет пъти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *