Бразилия потвърди ареста на Гълъбин Боевски

 
Причината за задържането е откритият в багажа му 9 килограма кокаин,  съобщават от Министерството на външните работи. Боевски е задържан временно, разпитан с преводач и очаква повдигане на обвинения. От МВнР са предоставили на близките му списък с адвокати, които могат да поемат неговата защита.
Олимпийският ни шампион по вдигане на тежести от Сидни, а след това общински съветник в СОС от групата на ГЕРБ, Гълъбин Боевски, който през декември ще навърши 37 години, бе задържан в понеделник следобяд на летището в Сао Паоло, след като в куфарите му бяха открити пакети с кокаин . По-рано началникът на полицията на летището Владимир Пасини заяви в интервю за БНТ, че количеството на премерената дрога е около 5 кг. Боевски е пътувал с дъщеря си Сара за Мадрид. Той е арестуван и ще бъде съден по бразилските закони, които предвиждат до 15 години затвор. Дъщеря му не е била задържана.
По-рано днес главният прокурор Борис Велчев заяви, че след като се получи официална информация от Бразилия, Софийската градска прокуратура също е компетентна да образува досъдебно производство   по случая, тъй като Гълъбин Боевски е български гражданин.
За пренос на подобно количество кокаин, като при арестувания в Бразилия олимпийски шампион Гълъбин Боевски, трафикантът получава не повече от 10 000 евро. Това заяви бившият началник на сектор „Наркотрафик” в ГДБОП Калин Михов, цитиран от БНР.
Според него вероятната причина Боевски да се замеси в схема за пренос на кокаин от Латинска Америка, са негови дългове. Бившият антимафиот уточни, че латиноамериканските картели често изпращат емисари в България, които набират желаещи да пренасят дрога през океана. Но тъй като цените на кокаина в Латинска Америка са ниски, около 2-3 хиляди долара на килограм, трафикантите не получават много пари.
„Случаят наистина е доста интересен, говорейки конкретно за името. При всички положения, не може да се говори за някакви големи суми по критериите за този човек. Кандидатите за куриери обикновено са желаещи за бързи пари – младежи и безработни“, допълва Калин Михов. По думите му основна роля в преноса на дрога през Атлантическия океан играят българските престъпни групи в Испания.
През май при съвместна операция на българските и френските власти бе разбит канал за трафик на най-скъпия вид наркотик от Латинска Америка за Европа, в който участват и българи. Тогава бе задържана българска яхта  край френските брегове с над 300 кг кокаин.
Няколко дни по-късно в доклад на Европол бе посочено, че все по-голямо количество кокаин от Латинска Америка влиза в ЕС през Западните Балкани и Югоизточна Европа, като България се е превърнала във важна транзитна точка за морски пратки с кокаин.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *