Брекзит: Лидерите на ЕС настояват преговорите с Великобритания да продължат

Лидерите на ЕС призоваха търговските преговори след Брекзит да продължат и след края на седмицата – крайният срок, предложен от британския премиер Борис Джонсън.

На двудневна среща на върха в Брюксел, която започна вчера, те призоваваха Обединеното кралство да „направи необходимите стъпки“ към сделката. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние каза, че нови „интензивни“ преговори трябва да имат за цел да постигнат сделка около края на октомври. Но британският му колега заяви, че е „разочарован“ от подхода на ЕС. Лорд Дейвид Фрост написа в туитър, че ЕС очаква „всички бъдещи ходове“ за сключване на сделка от Обединеното кралство, която той нарече „необичаен подход за водене на преговори“. Той добави, че премиерът ще реагира на позицията на ЕС, когато срещата на върха приключи в петък.
И двете страни се призовават взаимно да правят компромиси по ключови въпроси, включително риболова и ограниченията на държавните субсидии за бизнеса. Те търсят споразумение за управление на търговските им отношения, след като преходният период на Великобритания след Брекзит приключи през декември.

След преговорите в четвъртък германският канцлер Ангела Меркел заяви, че „на някои места има движение, на други места има още много работа“. „Помолихме Великобритания да продължи да бъде готова да направи компромис за постигане на споразумение. Разбира се, това също означава, че и ние трябва да правим компромиси“, каза тя пред репортери. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че ЕС ще реши дали преговорите да продължат през следващите дни, зависи от  следващия ход на Великобритания. Мишел Барние каза, че преговорите „не са приключили“ и ЕС е готов да ускори преговорите от понеделник за „две или три седмици, които остават пред нас“.

По-рано в заключителен документ, издаден по време на срещата на върха, ЕС заяви, че напредъкът в ключови области понастоящем е „недостатъчен“ за постигане на споразумение и  поиска от преговарящия Мишел Барние „да продължи преговорите през следващите седмици“.

 

Борислав ЯСЕНСКИ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *