Британските банки се включват срещу нелегалните имигранти

Британските банки ще започнат да проверяват самоличността на титулярите на сметки от януари като част от мерките срещу незаконно пребиваващите в страната, съобщи правителството в четвъртък.„От януари нататък банките ще трябва да извършват редовни проверки на миграционния статус на всички притежатели на сметки (…), за да установят дали клиентите им не се намират в Обединеното кралство незаконно“, каза говорител на Министерството на вътрешните работи за АФП.
През декември парламентът прие нов закон за имиграцията, който изисква от банките да докладват на Министерството на вътрешните работи случаи на нарушаване на миграционните правила.
Тази мярка е част от „действията ни срещу незаконната имиграция. Хора, които са тук законно, няма да бъдат засегнати“, заяви говорителят.
Предишното законодателство възпрепятстваше имигрантите, които са незаконно във Великобритания, да откриват банкови сметки. Но сегашните нови правила отиват по-далеч: те се целят в сметки, открити преди закона от 2014 г., както и в хора с изтекла виза.
Новите мерки ще дадат възможност на правителството да търси без предупреждение съдебно разпореждане за замразяване на сметките на нелегални имигранти. Съществуват обаче изключения за съвместни сметки или за да се позволи на заинтересованото лице да заплати разноските си, за да обжалва съдебното решение.

Банки и строителни компании ще проверяват дали сред техните клиенти няма нелегални имигранти, информира и Би Би Си.  Всички чужденци, притежатели на банкови сметки, ще бъдат подложени на проверка на статуса. Финансовите институции ще трябва да докладват всички съмнителни клиенти и да замразят сметката им. Решение за това бе взето от парламента още през 2016-та година. Според „Гардиън“, се очаква 70 милиона банкови сметки да бъдат засегнати. Целта на това действие е да предизвика нелегалните имигранти да напуснат страната доброволно, вместо да бъдат депортирани. Вчера, Тереза Мей изнесе втората си ключова реч за Брекзит, откакто е министър-председател на страната. Това стана във Флоренция, по време на държавното й посещение в Италия. В сравнение с предишните изяви на Мей, в тази реч за първи път си пролича, че министър-председателката осъзнава каква е реалността за Брекзит, а именно, че свободното движение на хора е неразривна част от останалите основни свободи в ЕС и че за да избегне шокът от Брекзит, Великобритания ще трябва да остане част от европейските институции поне 2 години след фактическия Брекзит на 29-ти март 2019 г.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *