Британските лордове: България и Румъния не бяха готови за ЕС

Корупцията и реформата в съдебната система трябваше да бъдат по-внимателно наблюдавани, преди на двете държави да бъде предложено членство.
Реално разширяването на ЕС стимулира икономическия растеж и европейската сигурност. Седем държави в момента са в процес на преговори за присъединяване към Европейския съюз – Македония, Исландия, Черна гора, Сърбия, Турция, Албания и Босна и Херцеговина.
Хърватия трябва да стане членка на ЕС на 1 юли 2013 г., което ще увеличи общия брой на страните в съюза до 28.
Когато Румъния и България се присъединиха през 2007 г., беше ясно, че двете държави не са изпълнили всички от предварително договорените критерии, което означава, че те се присъединиха без достатъчен напредък в реформите на съдебната реформа и борбата с корупцията, считат от Комисията на Лордовете, която отговаря за отношенията на Великобритания с ЕС.
Този неуспех „доведе до надпревара да се вкарат тези страни в правия път, която се ускори след тяхното присъединяване“, коментира председателят на комисията Лорд Бозуел. „Не можем да позволим това да се случи отново.“
„Последните шест години показват, че условията, поставени след присъединяването, водят само до слаб напредък. При бъдещи присъединявания, трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира, че реформите ще са необратими още преди присъединяването, защото механизмите след присъединяването са едновременно нежелани и слабо ефективни“.
Според Комисията на Лордовете е „сериозна грешка“ да се позволи на Кипър да се присъедини към ЕС преди спорът с Анкара за северната част на острова да бъде разрешен, тъй като Турция е кандидат-членка за съюза.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *