Британският вестник ”Дейли мейл” пусна нова версия за атентата

Следователи са пътували до България и са взели проби от разкъсаното тяло на мъжа, който уби шестима души на бургаското летище „Сарафово“ миналата седмица. Те са взели и данни от зъбните изследвания на заподозрения, за когото има все повече съмнения, че може да е бил британски гражданин или да е живял във Великобритания, преди да извърши атентата, посочва „Дейли мейл“.
Личността на атентатора остава тайна. Властите съобщават, че атентаторът може да е бил примамен да участва в атаката и е бил избран нарочно от етническа група, различна от тази на организатора на атаката, за да прикрият следите си. Според доклад, цитиран от вестника,  частите от тялото са на тежък човек, който няма нищо общо с показания от охранителната камера.
Възстановката на главата ще стане предмет на разглеждане от антрополози в София, които се надяват да могат да определят националност и произход на терориста, пише още „Дейли Мейл“. Междувременно Скот Стюард, специален агент по националната сигурност, разследвал атентата на „Хизбулла“ срещу израелското посолство, разследвал проваления атентат в Ню Делхи и сега атаката в България, коментира атентата пред Българското национално радио. „Както сме виждали при много от атаките срещу израелски интереси, нападат се места, където най-малко се очаква – Банкок, Азербайджан, посочи той.В последната си статия Стюард включва България като мека цел за терористите заради атентата в Бургас. „Според мен нападението в Бургас изглежда е спонсорирано от Иран. Те биха предпочели да действат в страна като България, където не само има много израелски туристи, но има иранско присъствие при вас. Имате иранско дипломатическо присъствие. А в миналото сме били свидетели как иранците използват техните посолства, за да координират терористични удари. Така беше още в началото на 90-те при атентата в Буенос Айрес и скорошни нападения, като това в Ню Делхи“, каза Стюард. Според него, една от възможностите е да става дума за някакви клетки на Ал Кайда или за местни джихадисти. „Особено щом в случая е използван фалшив американски документ за самоличност. Но съдейки по избора на мишената и мястото, където се случи,нападението много прилича на предишни удари на иранците. Честно казано през последните години в тези атентати не сме виждали Хизбула да участва, например в Баку или Банкок. Там бяха наемници или подизпълнители, наети от иранците, а не от Хизбула. Имало е и два случая в САЩ, където са участвали членове на групировката „Куц“, която е звено за операции в чужбина, част от ислямския революционен гвардейски корпус на Иран. В тези случаи те използваха иранци с американско гражданство, за да организират покушение срещу ирански дисидент, живеещ в Лос Анджелис и срещу посланика на Саудитска Арабия в САЩ“, добави Стюард. Следователно, според Стюард, иранците имат опит в организирането на атентати без помощта на „Хизбулла“. „Според нас това се дължи на факта, че Хизбула се промени през годините. Те бяха много по-радикални в миналото, но сега вече се превърнаха в политическа партия. Вярваме, че още имат много силно военно крило в Южен Ливан, но много се притесняват за своя имидж и да не им се слага етикетът на терористи. Затова Хизбула се опитва да избягва подобни дейности, доколкото е възможно. Определено те имат опит и дълъг списък с успешни терористични нападения в миналото. Но ако в България атентатът беше на Хизбула, би трябвало да очакваме много по-голям брой на жертвите. Това е още един факт, който ме води до изводи, че не става въпрос за „Хизбулла“, заяви още Скот Стюард.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *