Британският Върховен съд: Правителството трябва да получи одобрението на парламента за Брекзит

Британският Върховен съд постанови днес, че правителството трябва да получи одобрение от парламента, преди да започне процеса по напускане на Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес.Агенцията отбелязва, че това потенциално може да забави желаното от премиера Тереза Мей започване на преговорите до края на март.
Председателят на Върховния съд Дейвид Нюбъргър съобщи, че решението е взето с 8 на 3 гласа. Съдът освен това е постановил единодушно, че не е необходимо консултиране за Брекзита с местните парламенти в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.
Главният прокурор на Великобритания Джереми Райт заяви, че правителството ще се съобрази с отсъждането и че ще бъде направено изявление в парламента.
Днешното решение на Върховния съд засили надеждите на проевропейските политици, че ще могат да смекчат условията по излизането на Великобритания от ЕС. Привържениците на Брекзита възразиха с аргумента, че парламентът не би трябвало да може да отмени волята на избирателите, които гласуваха срещу членството в съюза на референдума от 23 юни.
Тереза Мей искаше да използва т. нар. кралски прерогатив – правомощия, които традиционно се държат от монарха и които позволяват решения по някои договори и други въпроси да се вземат без гласуване в парламента.
Мей многократно е заявявала, че ще задейства преди края на март член 50 от Лисабонския договор, който дава начало на процедурата по напускане на ЕС. Сега обаче тя ще трябва да получи съгласието на парламента, което би могло да доведе до забавяне или промени в плановете й, въпреки че основната опозиционна сила, Лейбъристка партия, обяви, че няма да бави графика й, отбелязва Ройтерс.
„Лейбъристката партия уважава резултата от референдума и волята на британския народ и няма да затруднява процедурата по задействане на член 50“, заяви говорител на лидера на лейбъристите Джереми Корбин. В референдума на 23 юни 52 на сто от британците гласуваха за излизане от ЕС при избирателна активност от 72 на сто. Без съмнение, британската икономика ще пострада от решението за напускане на EС въпреки признаците в икономическите данни, че отражението няма да е толкова сериозно, колкото предвиждат някои.

Според Григорий Вазов – признат български икономист и преподавател, Европейският съюз трябва да се промени изцяло – от икономическите взаимоотношения до нормите на поведение. Ако иска да остане, разбира се. Иначе центробежните сили ще бъдат много по-страшни. Досега ЕС се плашеше от силното, мъжко поведение на Чехия, Унгария, Полша. Те държат на своето, може би защото лидерите им са израснали по време на социализма и знаят как да се борят. Страшното е, когато центробежните сили започнат от големите държави, от тези, които крепят Европейския съюз.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *