Британският парламент започва дебати преди гласуването за Брекзит

Британските депутати започват днес дебати за условията по излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Те ще продължат 5 дни, а на 11 декември ще има гласуване, което ще определи бъдещето на страната и това на премиера Тереза Мей, съобщи Франс прес.Споразумението за развода, плод на 17 месеца трудни преговори, е представено от Мей като „най-доброто възможно“. Министър-председателката ще даде начало на днешните дебати.
Текстът на споразумението обаче предизвиква враждебност у депутати от всички политически сили – опозиционната Лейбъристка партия, проевропейската партия „Либерални демократи“, Шотландска национална партия, Демократичната юнионистка партия, северноирландския съюзник на Мей, както и десетки консерватори, привърженици на идеята за твърд Брекзит.
Изправена пред опасността от провал в парламента, ръководителката на правителството казва, че ако не бъде приет планът й, Великобритания ще напусне ЕС без споразумение, а това ще доведе до сериозни последици за британската икономика. Тя предупреди дори, че може изобщо да няма Брекзит.
Лейбъристите казаха, че ще предложат вот на недоверие, ако Мей не успее да прокара текста.

Великобритания може да прекрати едностранно процедурата по Брекзита, заяви генералният адвокат на Съда на ЕС Кампос Санчес-Бордона, цитиран от Ройтерс.  Според него съдът трябва да вземе решение, че чл. 50 позволява едностранно оттегляне на уведомлението за намерение за напускане на ЕС, се казва в изявление на съда. Мненията на генералния адвокат нямат задължителна сила, но съдът обикновено се съобразява с тях при вземането на крайно решение, отбелязва Ройтерс. Днес британският парламент започва петдневни дебати по постигнатото от премиерката Тереза Мей споразумение с Брюксел. Гласуването по него ще се състои на 11 декември.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *