Британски рибари скочиха срещу мекия Брекзит

Британски рибари протестират на своите кораби срещу перспективата Великобритания да продължи да прилага през преходния период след Брекзит европейската политика по рибарство, определяйки това като “предателство“, предаде Франс прес.Протестиращите смятат, че по този начин близо година по-късно изпадналият в затруднение сектор ще може да се отърве от европейските квоти и да си върне  ресурси на стойност близо  9 милиарда евро.  Рибарите  запалиха лодка и знамена на Европейския съюз в хода на общонационалния протест срещу транзитната сделка за Брекзит на риболовците, които се организираха във флотилии и обикаляха бреговете в несъгласие с искането да се съобразят с европейските правила, пише британското евроскептично издание The Daily Express. Организацията „Рибари за излизане“ организира масови протести, които трябваше да покажат ясно, че те са срещу „Общата риболовна политика“, която ще остане в сила ако транзитната сделка за Брекзит се одобри, пише вестникът.
Около 200 лодки се организираха във флотилии по крайбрежието на Великобритания, включително пристанища като Нюкасъл, Хейстингс и Плимут. В Кент флотилия от рибарски лодки обикаляше около плажа „Уайтстейбъл“ един час, преди лодката, оставена на брега, да бъде запалена пред погледа на видния евроскептик Найджъл Фараж и съпровод от сирени и заря от изпадналите в екстаз рибари.
Евроскептичното издание обяснява, че водените в момента преговори предвиждат, че британските рибари ще трябва да се подчиняват на европейските правила през целия транзитен период до 2020 година.

Според проект за споразумение, публикуван през март от британското правителство, Обединеното кралство може да продължи да прилага европейската политика в сферата на рибарството през преходния период след излизането на страната от ЕС на 29 март 2019 година. Тази отстъпка предизвика гнева на рибарите, които я определиха като “капитулация“ на британското правителство. Преходът не само означава закъснение с 21 месеца, но и осъжда на смърт останалото от британския рибарски сектор, се казва в комюнике на асоциацията. Според нея Брекзитът щеше да бъде “златна възможност“ за сектора и изпадналите в затруднения рибари “да си върнат автоматично всички наши води и ресурси на стойност между 6 и 8 милиарда лири стерлинги“ (7 до 9 милиарда евро). Британският рибарски сектор запада през последните десетилетия по икономически и политически причини. От 1938 година броят на рибарите в Обединеното кралство е намалял със 75 на сто, а на риболовните плавателни съдове се е понижил с 29 на сто от 1996 година до 6191. Много от рибарите се отказаха от тази дейност след въвеждането на квоти от ЕС. Рибарството вече е само 0,4 процента от британския БВП по данни от 2016 година.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *