Брюксел дава зелена светлина за образование и бизнес

Брюксел ще даде на България зелена светлина за образование, бизнес и развитие на икономиката през януари.

„Програма „Добро управление“ е технически готова за одобрение, както и в много напреднала степен е „Наука и образование за интелигентен растеж“, както и „Конкурентоспособност“. Очаквам в рамките на месец януари тези три програми да бъдат одобрени”, съобщи вицепремиерът по икономическата политика и европейските фондове Томислав Дончев пред БНР.

Той беше категоричен, че 2015 г. няма да бъде нулева от гледна точка на усвояване на еврофондове, както е станало през 2014 г. Той припомни, че България вече има одобрени две оперативни програми – „Човешки ресурси“ и „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

„Ако се забави одобрението на някоя важна ресурсна програма като примерно „Региони в растеж“ или „Околна среда“, имаме готовност да стартираме първите схеми в първото полугодие на 2015 г., използвайки заемообразни средства от бюджета”, допълни Дончев.

Той изтъкна, че държавата е длъжна да обслужва всички плащания към бенефициентите без значение за кой програмен период става дума и дали има прекъснати плащания.

Дончев каза още, че газовата връзка с Гърция е приоритет към момента и трябва да бъде подадена за финансиране или от плана „Юнкер“, или от фонда „Свързана Европа“.

„Средствата за публичност са задължителна част от изпълнението на всеки проект”, подчерта вицепремиерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *