Брюксел: Ще има условия по заема за испанските банки

Това заявиха европейският комисар по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния и германският финансов министър Волфганг Шойбле.
„Разбира се, че заемът идва с условия. Никой, който отпуска заем, не го дава без никакви условия“, каза Алмуния пред радио „Кадена Сер“.
Думите на европейския комисар съвпадат с позицията на Шойбле, който също заяви, че ще има надзор, за да се види как се харчат отпуснатите пари.
Изказванията на двамата политици идват в контраст с казаното от испанския премиер Мариано Рахой, който уточни, че заемът за испанските банки няма да дойде с изискване да се състави програма с фискални мерки, каквато се поиска при отпускането на заемите за Гърция, Ирландия и Португалия.
Новината за постигнатата договорка обаче се отрази благоприятно на пазарите, като Мадридската фондова борса записа 5,3% растеж при отварянето си, а европейския банков индекс STOXX отчете ръст от 4,5% в сутрешната сесия.
По първоначалните оценки испанските банки ще се нуждаят от между 40 и 80 милиарда евро помощ. Брюксел ще изчака още 10 дни, докато е готова независимата експертиза за състоянието на банковия сектор в Испания. След това Европейската комисия ще излезе с прецизирано предложение за размера на помощта за рекапитализиране на банковия сектор в Испания.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *