БСП готви вот на недоверие заради АЕЦ „Белене“

„Бойко Борисов и ГЕРБ загробиха АЕЦ „Белене”. Отказът е фатален за България и цената ще платят българските потребители“. Това заяви в декларация от името на група от парламентарната трибуна депутатът от ПГ на Коалиция за България и министър на икономиката и енергетиката в правителството на Тройната коалиция Петър Димитров. Той добави:
„България ще бъде изправена пред непосилни цени. Това е директно предателство спрямо националните интереси. Това беше единственият високотехнологичен проект, който реализира българската икономика. Демонстрирахте пред Европа и света, че страната е неспособна да реализира втори ядрен проект за 30 години. Не българите, вие сте неспособни”.
Същевременно председателят на Сдружение „България на гражданите“ Меглена Кунева призова за пълна прозрачност в преговорите между българската и руската страна по енергийните въпросите. Във видеочат с близо 300 свои симпатизанти, бившият еврокомисар определи проекта „АЕЦ Белене“ като „мегаломански, от който страната ни не е имала нужда”. „При „АЕЦ Белене“ трябваше да имаме сигурен западен инвеститор, какъвто загубихме”, коментира Кунева и окачестви като положителен отказа на страната ни от строителството на втора атомна централа.
„Ако заменяме една ядрена зависимост с още по-дълбока газова, не мисля, че печелим особено много. Това не е просто тема за ядрената енергетика, а за управленски подход.”  Така Меглена Кунева отговори на въпрос – какво се променя в енергийната зависимост на България от Русия, ако на мястото на АЕЦ-Белене се изгради газова пароцентрала, която ще се захранвана със суровина от „Газпром”. Това става ясно от информация на сдружението.
България излезе от проекта с руско участие за съоръжението АЕЦ „Белене“, но не отказа да си сътрудничи с Русия, засега само на думи. Това пише ИТАР-ТАСС в задълбочен анализ по повод последното развитие на проекта. Изданието допълва, че премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев подчертаха след обявяването в сряда на официалното решение на правителството, че отношенията между двете страни не трябва да се ограничават само до един проект, а по-скоро да се развиват в други насоки.
Определението „приятелството по сметка“ между България и Русия не отива на проекта АЕЦ „Белене“, който е необходим много повече на България, отколкото на Русия, продължава коментарът. По думите на ръководителя на руската държавна корпорация за атомна енергия „Росатом“ – Сергей Кириенко, с при общ портфейл от 20 блока за атомни електроцентрали, с които сега разполага корпорацията в момента, загубата на един се явява несъществена.  Така че проектът е важен за Русия, но е стратегически за България.
Много хора вече се замислят за бъдещето на българската ядрена енергетика. Министър-председателят заяви след заседанията на икономическата комисия в Народното събрание, че е възможно изграждане не само на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“, но и на VIII, което изглежда още по-утопично като идея.
В АЕЦ „Козлодуй“ в момента от 6 блока, функционират само два – V и VI, като лицензът на първия изтича през ноември 2017 г., а на втория – през октомври 2019 г. След като ги спре България ще се превърне от страна, изнасяща електроенергия, в такава, която я внася, предричат руските експерти.
Решението по проекта „Белене“ някои наричат политически и икономически правилно, докато други предричат краха на националната ядрена енергетика и излизане на страната от енергийната периферия, при това не само на Европа, но и на целия свят. Политически правилен нарекоха изхода за централата тези, които са изцяло незаинтересовани от излизането на Русия на европейския енергиен пазар. Така че ключовата дума за проекта е „политически“, а не „икономически“.
Говорейки за проекта, не може да не споменем и негативните последици от правителственото решение. На първо място това е проблемът с увеличаването на цената на електроенергията. Изминалата необичайно студената зима засегна сериозно джобовете на обикновените граждани в България. В резултат потреблението на газ от населението е нараснало с 20%, отбелязва iNews.bg.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *