„Булгаргаз“ поиска 15,7% поскъпване на природния газ

В момента цената на „синьото“ гориво е 699,10 лева без ДДС и акциз за хиляда кубични метра.  Преди месец от газовото дружество коментираха, че единствената причина да поискат увеличение на цената на газа ще бъде увеличаването на стойността на щатската валута.
И именно това е и една от причините, записани в мотивите на компанията. През второто тримесечие осредненият курс е бил 1,47728 лева за един долар, докато през третото тримесечие вече достига до 1,55158 лева за един долар.
От „Булгаргаз“ изтъкват още и необходимостта от нагнетяването на допълнителни количества природен газ (148,5 млн. куб. метра) в хранилището в „Чирен“. Това се прави за гарантирането на сигурността на доставките през следващия отоплителен сезон.
Но дори и да не бъдат направени действията за нагнетяване на горивото, увеличение на цената пак ще има – тогава обаче пределната цена трябва да бъде 766,73 лева без ДДС и акциз, по изчисленията на „Булгаргаз“. Без увеличението на запасите в „Чирен“ обаче може да има риск за доставките през зимата на 2013 година.
Освен това, от компанията посочват, че не са се сбъднали параметрите от доклада на ДКЕВР при определяне на цената за второто тримесечие и реално необходимостта от по-високи приходи от получените при прилагането на утвърдената цена от 699,10 лв. за хиляда кубични метра без ДДС и акциз.
От документа на „Булгаргаз“ става ясно още, че разчетите не включват необходимостта от покриване на недовзетия приход на дружеството от предходни периоди. По този повод се припомня, че финансовият отчет показва, че то е завършило 2011 г. със загуба в размер на 73,2 млн. лв.
Картината за газовия доставчик ставала още по-трудна и от факта, че към 30 април 2012 г. то отчита оперативната загуба в размер на 101,821 млн. лв.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *