„Булгаргаз“ ще предложи цената на синьото гориво да намалее от 1 април

„Булгаргаз“ ще предложи на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране цената на синьото гориво да намалее от 1 април,пише Монитор.

„Вече сме готови с разчетите, които ще бъдат представени на енергийния регулатор“, съобщи шефът на газовата компания Димитър Гогов. Той обаче отказа да уточни с какъв процент ще е намалението.
В края на миналата седмица „Газпром“ обяви, че свали с над 40 на сто цената на синьото гориво през 2009 г., като се очаква тя да падне до 280 долара за 1000 кубика.
Разчетите за загубите на „Булгаргаз“ от газовата криза също са готови. Предстои претенциите да бъдат предявявани към контрагентите доставчици „Овергаз инк“, „Винтерсхал“, „Газпромекспорт“.

„Желанието на дружеството е да сключи договор само с един доставчик – „Газпромекспорт““,информира още Димитър Гогов.

„Досега в договорите е фигурирало задължението на купувача да гарантира своите задължения за заплащане на газа, но в голяма степен не е имало задължение на доставчика да гарантира доставките на природен газ. В този смисъл обединяването в един договор за количества, които малко или много касаят един пазар, продават се в България от една фигура, която се нарича обществен доставчик, тоест няма ограничение по условията, по които ние продаваме на нашите клиенти, ще унифицира цялата система. Това е нашето желание. Тя е 100 % собственост на „Газпром“ и нашето желание е да имаме директен договор с „Газпромекспорт““, каза още Гогов.

По думите му всъщност това, коетоте искат, е да знаят много ясно какви са правата и задълженията на двете страни и те да бъдат еднакви“.
actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *