Бундесбанк включи и юани в резервите си

Бундесбанк – Централната банка на Германия, е взела решение да включи китайския юан в своите валутни резерви, заяви в понеделник членът на немската централна банка Андреас Добрет.
Днес мога да кажа, че Германската централна банка реши да включи китайската валута ренминби в нашите валутни резерви, посочи той на финансов форум в Хонконг, съобщава Ройтерс, цитиран от БТА. Добрет допълни, че това решение е било взето, след като през юни 2017-а година Европейската централна банка обърна част от доларовите си валутни резерви за 500 млн. евро в юани, отразявайки нарастващото използване на китайската валута и важността на Пекин като един от най-големите търговски партньори на еврозоната. Той обаче отказа да коментира за каква сума става въпрос.
Юанът се използва все по-често като част от валутните резерви на централните банки – например ЕЦБ включи китайският юан във валутните си резерви, но и други европейски централни банки вече предприеха подобна стъпка, отбеляза членът на Бундесбанк.
След фанфарите около приемането на юана в референтната валутна кошница на Международния валутен фонд, или т.нар. “Специални права на тираж“ (СПТ) през 2016-а година, походът за засилване на влиянието на китайската валута юана се забави.
С оглед на факта, че все още е налице контрол върху капитала в рамките на Китай, подкрепата за валутата на втората по големина икономика в света спадна до шеста позиция в класацията за най-използваните валути в света, след като през август 2015-а година юанът достигна рекордно четвърто място, показват данни на международната система за разплащания Swift.
Грешките по пътя към по-гъвкав и по-свободно търгуем юан през 2015-а година подтикнаха Китай да удвои контрола върху капитала и на този етап няма ясен знак, че този контрол ще бъде отменен. Въпреки това в рамките на изминалата година китайската валута поскъпна с 6,8% спрямо щатския долар.Не става въпроса за голяма сума, но това е нещо, за което взехме решение и искаме да бъдем част от него, посочи Добрет и в интервю за телевизия Блумбърг.
Фактът, че юанът вече е включен в кошницата със СПТ и фактът, че ЕЦБ реши да го включи във валутните си резерви, са фактори, които Бундесбанк взе предвид, допълни той.
Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *