Бурята и снегът блокираха хора в Странджа и Стара планина

Авариралите автомобили в Странджа са по пътя от село Босна към село Визица и вече са изпратени екипи, съобщи директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Бургас комисар Васил Василев, цитиран от БТА.Падналите големи клони и дървета се разчистват, но бурята продължава да събаря нови след тях. Комисар Василев каза, че ще се опитат да убедят хората да изоставят автомобилите си и със специализирана техника да бъдат транспортирани до най-близкото населено място.
Снежни преспи и снегонавявания затрудняват работата на снегорините в района на прохода Троян – Кърнаре, съобщиха от пресцентъра на МВР. В момента на Беклемето (най-високото място на прохода) в Стара Планина навява сняг и движението е силно затруднено, съобщи за „Фокус” инспектор Георги Кунев, говорител на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. Има обърнали се ТИР-ове. Създава се организация между дирекцията и Планинска спасителна служба за изтегляне на закъсалите хора. Шестима от тях вече са спасени.
Критична е ситуацията и по пътя Бургас-Малко Търново, както и в участъка от Средец до Елхово. ГКПП-Малко Търново е проходим, но пътят към него практически е затворен. Екипи на областните пътни управления в Бургас и Ямбол работят за разчистване на пътищата към двата гранични пункта.
От Руен са съобщили за наводнени участъци в центъра на селището. Водата на места достига до половин метър. До момента в „Пожарна безопасност и защита на населението“-Бургас са постъпили над 50 обаждания за паднали дървета, наводнения и други произшествия. Критични ситуации по обяд е имало и в Бургас.. На няколко места в града се образуваха задръствания заради паднали на пътя големи клони. Има и затиснати коли.
Поройният дъжд наводни улиците във Варна, съобщи Булфото. Служители на общината започнаха да отпушват шахти, затлачени от пороя. Силен северен вятър, чийто пориви на моменти достигат 80 km/h, духа в града. Пристанището е затворено.
От пресцентъра на МВР съобщиха, че преминаването през ГКПП – Лесово е затруднено. Два тира, идващи от Турция, са блокирали входа на пункта на влизане за товарни автомобили. Най-вероятната причина е, че са пътували с летни гуми, посочват от вътрешното ведомство. Спряно е движението в направлението Елхово – ГКПП – Лесово. На около 5 км преди пункта седем тира са заседнали и са препречили пътя. Автомобили няма да бъдат пропускани, докато не бъдат изтеглени авариралите общо 9 товарни автомобила.
Движението през Прохода на републиката е преустановено за всички видове преводни средства. Това става за втори път днес, след като заради закъсали камиони той бе затворен от 3 часа през нощта до 10.30 часа, когато започна постепенно възстановяване на трафика.
Причината за повторното за изминалите няколко часа затваряне са паднали дървета по пътното платно в района на  Гурково по Южния участък на прохода. Създадена е временна организация на движението, при която леките автомобили се насочват през прохода „Шипка“, а тежкотоварните изчакват на определените за това места. В 15.30 ч. дърветата са били отстранени, пътят разчистен и проходът е отворен за движение за леки и товарни автомобили, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Заради усложнена метеорологична обстановка без електрозахранване са малки населени места и села на територията на области Сливен, Ямбол и Бургас, както и в част от област Хасково, предимно в общините Ивайловград и Свиленград, съобщават от ЕВН. В по-голямата си част това са малки села, повечето от които – в планински или погранични райони. В тези райони вали мокър сняг, придружен от силен вятър, на места в момента снежната покривка е от 50 см. посочват от дружеството.
Има повредени въздушни електропроводи от пречупени от снега клони, както и счупени стълбове от електроразпределителната мрежа. Мобилизирани са аварийни групи за отстраняване на повредите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *