БФБ ще представи 11 български компании пред 70 инвеститори в Лондон

Българската фондова борса (БФБ – София) ще представи пред инвеститори в Лондон единадесет български публични компании, обяви пред Investor.bg изпълнителният директор на борсовия оператор Васил Големански.

Роудшоуто на 18 май е организирано съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), като освен конкретни дружества и сектори ще се направи преглед на макрорамката в региона и страната.

Големански обясни, че ще бъдат представени лидерите на нашия пазар. По думите му ще бъдат обхванати различни сектори, чиито представители са компании предимно от състава на SOFIX.

Предвидени са и индивидуални срещи между емитенти и инвеститори. За събитието има регистрирани над 70 представители на инвестиционни фондове и инвестиционни компании, базирани в Лондон.

Презентации пред инвеститорите ще направят Софарма, Монбат, Сирма Груп Холдинг и Expat SOFIX ETF. Инвеститорите ще могат да разговарят с ръководствата на Софарма, Монбат, Софарма Трейдинг, Сирма Груп Холдинг, Спиди, Агрия Груп Холдинг, Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, ЕЛАНА Агрокредит, Фейрплей Пропъртис АДСИЦ, Корадо България.

„Нашата цел е да поставим на техните инвестиционни радари възможностите, които предлага българският капиталов пазар“, заяви Големански.

Още в началото на годината директорът коментира, че партньорствата с Лондон и Франкфурт с контакти на локално ниво могат да помогнат за привличането на чуждия поглед към нас, информира investor.bg.

Оттеглянето на чуждите инвеститори след 2008 г. беше записано сред основните проблеми за българския капиталов пазар в приетата в края на миналата година стратегия за неговото развитие.

По-интересното обаче е как може да бъдат привлечени нови инвеститори. Според документа това е възможно чрез подобряване и хармонизиране на нормативната уредба с европейската правна рамка, предоставяне на нови услуги, модернизиране и непрекъснато развитие на инфраструктурата на пазара, активна реклама на капиталовия пазар извън страната и намаляване на административната тежест.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *