Българинът отива да живее на село

Българинът се преориентира към живота на село.

Рекорден брой нашенци са напуснали градовете през последната година и са предпочели спокойния живот в провинцията. Любопитен факт е, че повечето отказали се от градската суета са млади хора до 45 години.

Общо 33 536 души са избягали от големите градове, сочи справка на Асоциацията на българските села. Според проучването 54 на сто от хората, които се местят да живеят на село, са в активна трудова възраст – от 18 до 45 години, а останалите са предимно нови пенсионери.

Според проучванията най-голям е интересът към къщите с дворове в областите Бургас, Пловдив и Благоевград. Околностите на столицата стават все по-непривлекателни за хората. Област София дори не е в челната петица на най-търсените места, като пред нея са Ловеч и Велико Търново. Търсят се предимно постройки с дворове до 2 декара на цена до 25 000 евро.

Според официалните статистически данни миналата година от градовете са се изселили общо 24 834 души, а от села в села са се преместили 8702 души.

Ръстът на миграцията към селата спрямо 2013 година е близо 25 на сто, допълниха експертите. От 2011 година насам се запазва положителна тенденция за връщане на населението по селата. От общо 5072 села в България, само 184 са обезлюдени, показват още анализите.

Все по-често се наблюдава завръщане на български емигранти от чужбина, които искат да възстановят своите селски къщи, както и да инвестират допълнително в провинциални имоти, показват още анализите.

Селските имоти по Южното Черноморие също отчитат завишен инвестиционен интерес предимно от руски граждани. Активността на продажбите тук е както за фамилни къщи, така и за апартаменти в селата, които са близо до морето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *