Българите се носят като риба по течението

Добрият познавач на България забелязва известен конформистки уклон сред българските избиратели. В смисъл на приспособяване към натиска, на който те са подложени в предизборната кампания. Ето и някои от неговите аргументи: „Българите никога не са били особено смели в политиката. Те останаха без свой Солженицин или Сахаров, нямаха си полската „Солидарност“, събитията от Унгария през 56-та година и в Чехословакия през 68-ма. Не показаха и куража на германците от края на комунистическия режим в ГДР. Те винаги са приличали на риба, която плува само по течението“, казва Хайнц Брам.
Плевнелиев – политически неинформиран?
С други думи: на българите им липсва достатъчно кураж да рискуват, по-добре им е да не се опълчват, бунтуват или въстават по начина, по който това направиха други народи. На въпроса не беше ли така и в Германия след 1933 година, Хайнц Брам трябваше да се съгласи със следното: „Да, тогава германците действително се провалиха. Но бих казал, че днес вече притежават политически кураж. За политиката е от огромно значение да се противоречи на властимащите. За България е особено важно да има хора, които да влизат в диалог с премиера Бойко Борисов.“
Хайнц Брам вижда в кандидата на ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев неполитическа фигура. Но не в смисъла на това, че не е партиен член, а че е политически неинформиран, не знае как трябва да се държи като президент. Хайнц Брам: „Ако той наистина се окаже толкова неинформиран, колкото изглежда, тогава не можем да очакваме от него да кори премиера Борисов, което правеше президентът Първанов. И това би било много жалко“, убеден е Брам.
Според него много български избиратели смятат, че ако и президентът е от същата партия, това би спестило на управляващите много търкания. Подобно мислене германският политолог смята за напълно погрешно. Защото тук въобще не става дума за търкания или разправии, а за това да имаш собствена позиция, която да отстояваш аргументирано пред премиера. Например в следната ситуация:
„Когато Бойко Борисов препоръчва на Западна Европа да намали заплатите и пенсиите, някой трябва да му каже, че това е глупост, че подобно нещо не се казва, да не говорим за това да го предписваш на друг. Включително на собствената си страна. Това е работа например на президента, който така или иначе има малко правомощия, и който включително заради това трябва да говори, когато има такъв случай.“
Само Кунева е истински независима?
А смята ли Хайнц Брам, че Росен Плевнелиев би могъл да бъде президент, който е критичен към работата на премиера и правителството? Не, гласи отговорът. Защото: „Той все още не е умел политик. Той не влезе в политиката, както предполагам, защото тя много го интересува. Попълването на тези празнини не може да стане така бързо, това изисква време“, казва Брам.
А кой от останалите двама кандидати за президент би бил по-добрата опозиция на премиера Борисов: „Мисля, че това би била госпожа Кунева. Тя знае какво иска, създава усещането, че е стъпила здраво върху земята, че наистина е независима, и че би разкритикувала всеки, който си позволи да прекрачи определени граници. При всички положения в по-голяма степен, отколкото един Калфин например. Въпросът е в това дали и българските избиратели виждат нещата по този начин“, казва в заключение германският политолог Хайнц Брам.

 Емилиян Лилов, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *