България анализира офертата на Газпром към ЕК

България ще анализира в срок от седем седмици ангажиментите, предложени от „Газпром“ на Европейската комисия /ЕК/, съобщиха от Министерството на енергетиката. От министерството посочват, че на 13 март 2017 г. ЕК е отправила покана към всички заинтересовани страни да предоставят становища относно представените от „Газпром“ ангажименти в отговор на опасенията за конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа.
Газовите дружества и Министерството на енергетиката в България към настоящия момент се запознават с предложенията за поемане на задължения от страна на „Газпром“. Българската страна разполага със седем седмици, в които да изрази становище относно предложените мерки, като би искала да е сигурна, че обявените ангажименти действително ще отстранят всички съмнения на ЕК за извършени нарушения от страната на „Газпром“.
Процедурата на предстоящите консултации дава две възможности. Едната е ЕК да приеме предложенията, направени от „Газпром“, така както те са формулирани в момента. Другият вариант е обявените мерки да бъдат изменени, ако постъпят съответни предложения от заинтересованите държави. Българската страна си запазва правото допълнително да коментира финалния вариант на ангажиментите, които „Газпром“ предлага да поеме, посочват още от министерството.

Вчера Европейската комисия прикани всички заинтересовани страни да предоставят становища относно представените от Газпром ангажименти в отговор на опасенията на комисията, свързани с конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа, съобщи пресслужбата на ЕК. Комисарят по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер заяви, че с ангажиментите на Газпром ще се даде възможност за свободен пренос на газ на конкурентни цени в Централна и Източна Европа.
Тези ангажименти разсейват опасенията ни по отношение на конкуренцията и осигуряват перспективно решение в съответствие с правилата на ЕС. Всъщност те спомагат за постигането на по-добра интеграция на газовите пазари в региона. Това е от значение за милиони европейци, които се нуждаят от газ, за да отопляват домовете си и да осигуряват енергия за бизнеса си, каза Вестегер.

Що се отнася конкретно до проекта „Южен поток“, Газпром се ангажира да не иска обезщетения от българските си партньори заради прекратяването на проекта. Това не засяга въпроса дали тези претенции биха били въобще валидни и след решението на компетентен арбитражен съд.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *