България е една година зад Германия в онлайн пазаруването

1 27 окт 2013, 18:34, 1113 прочитания

България е една година зад Германия в онлайн пазаруването

Даниел Майер, директор „Маркетинг проучвания“ в Google пред „Капитал Daily““

Разкажете повече за Google Barometer – какво представлява, как решихте да го разработите?

Визитка:
Даниел Майер е директор „Маркетингови проучвания“ в Google. Отговаря за всички дейности, свързани с проучвания на развитите пазари в Северна и Централна Европа като Великобритания, Германия и Холандия. Има близо 15 години опит в онлайн бизнеса и от 6 години работи за Google.

– Започнахме разработката на Google Barometer по две причини. Първо, не всички компании разполагат с онлайн бизнес, доста развиват и офлайн дейности и е очевидно, че потребителските навици се променят. Все повече хора използват глобалната мрежа, доста потребители разполагат с различни устройства, които да влизат в интернет. Поради тази причина търговците искат да разберат тази промяна и как се отразява дигитализирането върху потребителя на техния бизнес. В същото време ние погледнахме нашите вътрешни данни и разполагаме с милиони заявки за търсене всеки ден и същевременно погледнете върху дела на електронната търговия, ще видите, че между тях има големи несъответствия. Е-търговията е значителна, но търсенето в глобалната мрежа е много по-високо. Това показва, че хората търсят често информация в интернет, но пазаруват много по-рядко онлайн, отколкото във физическите магазини.

Затова започнахме Google Barometer. То включва две различни проучвания – едното е представителна извадка, в което се опитваме да разберем основните навици на хората, които са онлайн, и какви устройства използват и другото е вече много по-детайлно проучване на е-търговията в страната.

Електронната търговия не обхваща единствено онлайн пазаруването, но и покрива колко потребители проучват продуктите в глобалната мрежа, преди да ги купят. Това, което открихме, и е характерно за много държави, включително и България, е, че хората предпочитат да правят детайлно търсене на информация онлайн. За търговците е важно да разберат, че когато потребителите не купуват техните продукти през интернет, не означава, че потребителските нагласи не се влияят от глобалната мрежа. Затова и направихме Google Barometer. Стартирахме програмата през 2012 г., като първоначално обхващахме само най-големите пазари като Германия, Великобритания, САЩ и др. Впоследствие решихме да я разширим, като вкараме България и други държави към изследването.

България има потенциал за силна дигитална икономика.

Защо решихте да включите България към Google Barometer?

– България разполага с нарастващ пазар и Google иска да подпомогне икономиката тук. Всъщност аз отговарям за Германия, Северна и Централна Европа, а не директно за България. Впечатленията ми за страната са базирани на данните, с които разполагаме, и двата дни, които прекарах тук. И съм много изненадан колко много хора са онлайн и колко добра е връзката към глобалната мрежа. Тук интернета е много по-бърз, отколкото в Германия, и дори е доста по-евтин. Така, че ако питате мен, България има потенциал за силна дигитална икономика. Но поради факта, че пазарът е малък, е необходимо повече време, за да може тя да се развие. От една страна, то е необходимо, за да може да се увеличат интернет потребителите, да има повече съдържание, съответно и бизнесът да навлезе в онлайн пространството. Google забелязва това развитие тук и в останалите пазари и сме уверени, че пазарът ще расте още и съответно дигиталният бизнес ще стори същото.

Бихте ли разказали малко повече за нагласите на българския потребител онлайн – колко е голям пазарът, какви са основните тенденции и какви са основните разлики спрямо развитите държави?

– Ако погледнете данните на Google Barometer – в България 18% от всички поръчки са направени онлайн. Това е по-малко, отколкото в развитите държави, където имаме стойности от близо 50% в големите държави като Великобритания, Германия и Франция. Тези данни не са изненадващи, за сметка на това, че при над 70% от покупките потребителите са търсили информация онлайн за продуктите. Това е доста над стойностите, които наблюдаваме в Германия или Франция, където нивата са около 60%.

Заключението, което може да направим, е, че хората тук вършат доста неща в интернет. В крайна сметка всичко опира до потребителските нагласи и колкото повече се ползва глобалната мрежа, толкова повече хората ще се дигитализират и ще започнат да пазаруват през нея. Съответно и Google ще печели от това. Друго важно нещо е, че България е едва една година назад спрямо Германия и Великобритания по отношение на поръчките онлайн, което означава, че през следващите две-три години може да очакваме силен растеж.

Имате ли данни какви са ръстът и обемът на е-търговията в България?

– Всъщност не разполагаме с точно такива данни. Разполагаме с информация само от 2012 г. насам, това, което мога да кажа, е, че доста често официалните статистики не отразяват реалната ситуация. Това се дължи на факта, че голяма част от бизнеса са микродружества, които понякога не попадат в официалните данни.

Тук разполагаме с наистина добър интернет, но като че ли изоставаме по отношение на разпространението на нови мобилни устройства и на новите тенденции като цяло. Това оказва ли влияние върху потребителските нагласи на българите?

– За мен като човек, на който този пазар му е сравнително чужд, това се оказа доста изненадващо. Ако погледнете данните, ще видите, че 28% от българите имат смартфони и ги ползват за мобилен интернет, докато в Германия са 40%, а във Великобритания са 62%. На пръв поглед разликата е значителна. Но любопитното е, че точно 28% са потребителите на смартфони в Германия преди една година и същото ниво на проникване е било във Великобритания преди две години. Ако следваме тенденцията в България, скоро ще има значителен ръст на подобни устройства. За което не бих се изненадал, защото потребителите тук са сравнително отворени към нови технологии.

Съответно, колкото повече устройства позволяват връзка с глобалната мрежа, толкова повече време хората ще прекарват онлайн, а оттук насетне това ще направи интернет все по-атрактивно място за търговците. Това е една екосистема, която е пълна със зависимости. Компаниите действат по следния начин – ако искат да продадат нещо, те следват къде се намират потребителите. През последните години това място беше телевизията и съответно бизнесът инвестираше в тв реклама, но все повече хората преминават в интернет и затова търговците ще започнат да влагат пари в онлайн реклама.

В България е-търговията не се ли развива повече към чуждестранните сайтове, защото българите намират по-евтини продукти, отколкото се внасят тук, а същевременно липсват достатъчно локални онлайн магазини?

– Това, което се случва в Германия, е, че колкото повече хора ползват интернет, толкова повече онлайн магазини се появяват. Съответно и повече немскоезично съдържание се качва в глобалната мрежа. Смятам, че същото ще се случи и в България и подобните на нея малки пазари, като Австрия например. Важното е да се достигне до една критична маса от потребители, която ще накара търговците да започнат да създават дигитално локално съдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *