България е първа в ЕС по ръст на емисиите парникови газове

През 2011 година Европейският съюз записва спад на емисиите от въглероден диоксид с 3,3%, сочат последните данни на Европейската агенция по околна среда. Като цяло повечето страни отчитат намаление на парниковите емисии. България обаче се нареди на челна позиция по ръст на въглеродните емисии, сочени като основен замърсител на атмосферата и причиняващи парниковия ефект.
През 2011 година увеличението е в рамките на 9,6 на сто. След нас остават Румъния (5,8%) и Естония, където въглеродните емисии се увеличават с 4,8 на сто.
В периода от 1990 година досега обаче парниковите емисии намаляват с почти 40 на сто, показват още данните на агенцията за България. За сравнение в целия ЕС намалението е от 18,4 на сто.
 
 От агенцията подчертават още, че близо 2/3 от въглеродните емисии на общността през 2011 година са с източник Великобритания, Франция и Германия. България, Румъния и Испания пък се нареждат сред страните с най-голямото абсолютно увеличение на обемите на въглероден диоксид, изхвърляни в атмосферата.
Предварителните данни за 2012 година сочат допълнително понижение на емисиите парникови газове – с 2% за целия ЕС. По-детайлна картина на този етап обаче не може да бъде изготвена, тъй като информацията тепърва трябва да бъде анализирана, допълват от европейската служба.
Интересен акцент в доклада на агенцията е намалението на потреблението на енергия от възобновяеми източници през последните 21 години. Експертите обясняват, че причината за това е по-ниският обем на работа на водните централи. В същото време обаче вятърните паркове и соларните централи продължават да увеличават производството си през 2011 година.
Намалява и производството на енергия от ядрените централи. От агенцията по околна среда допълват, че причината се корени в затварянето на мощности в Германия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *