България е склонна строителите на АЕЦ „Белене“ сами да се финансират

Той призна, че по време на вчерашната среща с президента на френската фирма подизпълнител „Арева“ Ан Льовержан се е осбъждал вариантът французите сами да осигурят 800 млн.евро за своята дейност. „За своята част от строителството най-вероятно те ще използват френски и немски средства за експортно финансиране“, каза Трайков.
Според Трайков идеята вече е да се работи по модела на самофинансирането, докато държавата намери стратегическия инвеститор. „Ако „Белене“ започне да се строи, това ще стане със заемни средства, а не със собствени. Няма значение по какъв начин ще бъдат осигурени те“, каза Трайков.
Това е точно обратната позиция на отстояваната до скоро от страна на България. Руската „Атомстройекспорт“ от две години насам предлага да финансира своята част от работите с експортен кредит срещу дял от централата. Преди година и половина руският премиер Владимир Путин дори заяви, че такъв кредит е предвиден в руския бюджет, но българската страна категорично отказа.
Според Трайков все още няма крайна струкура на акционерното участие в проекта. В момента финландската „Фортум“ само е заявила, че ще участва с 1% в проекта.
Министърът отказа да каже за какъв инфлационен индекс се преговаря в момента с руската „Атомстойекспорт“. Според него винаги се използва смесен индекс, но не можело да се говори за „европейска“ или „руска“ инфлация. Според него в споразумението имало само базова цена, но не и споменати индекси за увеличение на цената.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *