България и още 8 държави искат „авиационен данък“ в ЕС

България и още осем държави предлагат Евросъюзът да въведе „авиационен данък“ като мярка срещу вредните емисии, отделяни от самолетите. Новината бе съобщена от „Форбс“ и EUObserver. Финансовите министри на Холандия, Германия, Франция, Швеция, Италия, Белгия, Люксембург, Дания и България са представили миналата седмица в Брюксел съвместно политическо изявление, с което са призовали ЕС да предприеме действия по отношение на ценообразуването в сектора на авиацията.България и още 8 държави искат „авиационен данък“ в ЕС.

Резултат с изображение за авиационен данък
преди 2 дни

Изявлението е било връчено на Франс Тимерманс, номиниран за изпълнителен вицепрезидент в следващата Еврокомисия, който ще отговаря за околната среда.

Ако бъде въведена, новата мярка ще доведе и до поскъпване на самолетните билети. От Българското финансово министерство разясниха във вторник, че на изявлението трябва да се гледа като на политическа заявка за дебат и за това какви мерки трябва да се предприемат – дали въвеждане на допълнително облагане на авиокомпаниите или други подобни финансови инструменти, информира в.Сега.

„Авиационният транспорт свързва хората по целия свят и е важен за икономическия растеж. В същото време авиацията оказва значително влияние върху околната среда, като причинява приблизително 2.5% от глобалните емисии на въглероден диоксид, както и други негативни въздействия, като шум и замърсяване на въздуха“, се посочва в изявлението на финансовите министри.България и още 8 държави искат „авиационен данък“ в ЕС.

В сравнение с други видове транспорт начинът на ценообразуване в авиацията е незадоволителен, смятат деветимата финансови министри. Така например въздушният транспорт се освобождава от данъци за използваните енергийни продукти, не се начислява ДДС при международни полети, няма координиран данък върху билетите, а икономическите инструменти за ограничаване на емисиите на парникови газове, причинявани от самолетите, не покриват в достатъчна степен емисиите на въглероден диоксид и другите отрицателни външни ефекти. Мерките са необходими, за да се гарантира, че замърсителят плаща по-справедлива цена за използването на въздушен транспорт, се посочва в изявлението.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *