България и Румъния са на опашката по иновации в ЕС

България и Румъния заемат предпоследно и последно място по иновации в страните от Европейския съюз. Лидер в това отношение продължава да е Швеция, следвана от Дания, Финландия, Германия и Холандия. Това показват данни на Европейската комисия публикувани днес, предаде БТА.

Швеция е на първо място в областта на човешките ресурси и качеството на изследователската дейност в университетите; Финландия – във финансова уредба; Германия – при частните инвестиции в областта на иновациите; Белгия – в мрежите за иновации и сътрудничество; Ирландия – в иновациите в малките и средните предприятия.

С най-бързи стъпки в областта на иновациите пък се развиват Латвия, Малта, Литва, Холандия и Великобритания.
Водещи места в областта на иновациите се осигуряват със съчетание от обществени и частни инвестиции, добри партньорства между дружествата и научните среди, здрава основа в образованието и отлични научни достижения, отбелязва ЕК.

Специализацията в главни технологии, особено авангардни материали, промишлени биотехнологии, фотоника и усъвършенствани производствени технологии, е от значение за по-добри резултати в областта на иновациите на регионално равнище.

Очакванията са през следващите две години ЕС да постигне още по-добри резултати в областта на иновациите. През идната година повечето дружества възнамеряват да запазят или увеличат средствата, които отделят за това. Предприятията в Румъния, Малта и Ирландия са най-склонни догодина да вложат повече средства в тази област.

ЕК посочва, че законите за ДДС в областта на иновациите трябва да бъдат подобрени, да бъдат усъвършенствани правилата за обявяване в несъстоятелност, да бъде осигурена по-достъпна информация за нормативните изисквания, да бъде приета по-ясна и по-благоприятна законодателна рамка за интелектуалната собственост.

Комисията е на мнение, че единният пазар следва да бъде съобразен с икономиката на споделянето. Според ЕК водещите държави и региони подпомагат иновациите с политиката си за инвестиции, образование и гъвкави условия на труд.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *