България и Сърбия се договарят зад гърба на „Газпром“

„Южен поток“ се прокарва така, че да заобиколи „Газпром“. България и Сърбия договориха маршрута на газопровода без съгласието на Русия, пише московското издание „Комерсант“. Вестникът коментира разговорите между сръбския президент Борис Тадич и българския премиер Бойко Борисов миналата седмица във Варна.
Двамата се разбрали тръбата на „Южен поток“ да пресече границата между двете страни в района на Димитровград. „Газпром“ се беше обявил против този вариант, който съществено удължавал трасето и оскъпявал проекта. Белград, който по начало бе заинтересован точно от този маршрут, но не успяваше да склони
„Газпром“, се опитва да постигне своето с помощта на София, доскоро шантажирала Москва с отказ да участва в „Южен поток“.
Сръбско-българските договорености за трасето на „Южен поток“ само на пръв поглед се отнасят единствено до тези две държави. На практика те засягат интересите на всички ключови участници в проекта, най-вече на „Газпром“, изтъква всекидневникът.
Русия едва успя да пречупи позицията на България по двустранните проекти за енергийно сътрудничество и на Москва се наложи да склони за съществени отстъпки преди подписването на „пътна карта“ за проекта „Южен поток“.
Окончателният маршрут на „Южен поток“ ще бъде определен според техническо-икономическата обосновка на проекта, а тя се разработва тъкмо от „Газпром“, заявилиза „Комерсант“ от пресслужбата на компанията.
„Газпром“ явно се ръководи от съображението, че останалите участници в „Южен поток“ могат да договарят помежду си каквото пожелаят, но руският монополист все едно ще има последната дума за избор на маршрута. За компанията обаче ще е трудно да се противопостави на съгласувана позиция, дори да става дума само
за двама партньори – в случая Сърбия и България. Затова, макар че балканската отсечка от „Южен поток“ вече добива очертания, борбата около нея тепърва предстои.

Комерсант
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *