България може да заведе контраиск срещу „Атомстройекспорт“

Искът на „Атомстройекспорт“ за неизплатени 58 милиона евро е заведен пред Международния арбитражен съд към Международната търговска палата в Париж. Това е съобщил за РИА Новости представител на руската компания.
Тази мярка се явява процесуално необходима, тъй като става дума за плащане на вече свършена работа, за която и двете страни са подписали сертификати, казва той. По думите му, „Атомстройекспорт“ е изпълнил определен обем работа по изграждането на АЕЦ „Белене“, привличайки по молба на българската страна кредитни ресурси.
Според представителя на руската компания на българския възложител е дадена отсрочка на плащанията по съгласуван график за погасяване. Тъй като графикът за плащане от страна на възложителя не се спазва, руската компания е принудена да се обърне към съда, защото към нея може да бъдат предявени претенции от руските финансови служби, допълва източникът.
Пресцентърът на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма обяви, че е несериозно да се коментират неназовани източници. Ако руската страна официално потвърди тази информация, българската страна има легитимни контрапретенции, които надвишават размера за цитираната сума.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *