България отбелязва 140 години от гибелта на Васил Левски

Също в Карлово днес ще започнат и снимките на игралния филм „Васил Левски”. Художествен ръководител, сценарист и режисьор на филма е Максим Генчев.
По повод 140 години от гибелта на Апостола, пред паметника на Васил Левски във Велико Търново ще има общоградско поклонение. В старопрестолния град по традиция възпоменанията се организират на 18 февруари, защото според историците, това е вярната дата при преминаването към новия стил в календара:
При преминаването към новия стил в календара за датите от XIX век се прибавя числото 12 и затова гибелта на Васил Левски трябва да се почита на 18-ти февруари – това заяви историкът от Великотърновския университет доцент Петко Петков:
„Той е роден на 6-ти, нов стил 18-ти юли, 1837 година и е обесен, както отдавна знаем историците, на 6-ти, нов стил 18-ти февруари 1873 година.“
По повод 140 години от гибелта на Васил Левски около неговия паметник във Велико Търново са поставени 20 хоругви, върху които са изписани цитати от тефтерчето и писмата на Апостола. Арт инсталацията е наречена „Думите на Апостола“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *