България със стабилни позиции в глобална класация по цени на жилищата

България запазва относително стабилни позиции в глобалната класация на консултантската компания Knight Frank за цените на жилищата през последното тримесечие на 2013 г., в която са включени 56 държави. Страната ни е на 43-то място в индекса, сред държавите с умерен спад на цените. През 2012 г. заемахме 40-та позиция, но в класацията тогава участваха 55 страни (Казахстан не беше включен в подреждането – бел. ред.).

По спад на цените страната ни е на 14-та позиция измежду 56-те пазара, включени в индекса, а в Европейския съюз – на 11-то място.

През последното тримесечие на миналата година е отчетен годишен спад на цените на жилищата в страната ни от 1,2%, посочват от компанията, като се позовават на данни на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо предходното тримесечие е отчетено намаление от 0,1%.

За същия период на предходната 2012 г. беше регистрирано понижение на цените от съответно 1,4% и 0,7% на годишна и на тримесечна база.

Повечето от държавите от ЕС са в дъното на глобалната класация, но на повечето пазари темповете на спад на цените чувствително са се забавили, посочват от компанията.

Същевременно глобалният индекс на цените на жилищата, изчисляван от Knight Frank, се е повишил с 8,4% през последното тримесечие на миналата година спрямо същия период на предходната година – рекорден ръст за индекса, който се изчислява от 1995 г. Спрямо третото тримесечие на 2013 г. повишението е 1,2%

В доклада се подчертава, че жилищните пазари отразяват обратния завой на световната икономика и възстановяването от кризата. През 2013 г. е отчетен ръст на цените на жилищата в 39 държави, докато през 2012 г. увеличение е регистрирано в 27 страни.

Кой е на върха и кой – на дъното на класацията

Лидер по спад на цените в края на 2013 г. е Украйна – регистрирано е понижение от близо 26% на годишна база и 3% за тримесечието.

Втората позиция е за Хърватия – 14,4% на годишна база през последното тримесечие, но спрямо предходното цените са останали стабилни.

Третата позиция е за миналогодишния лидер в негативната класация – Гърция. За периода октомври-декември е отчетено намаление на цените на жилищата в южната ни съседка от 9,3% на годишна база, а за тримесечието – 3%.

Следват Унгария, Кипър, Италия, Холандия, Словакия, Япония и Франция.

Най-силен ръст на цените на жилищата през последните три месеца на миналата година спрямо същия период на предходната е отчетен в Дубай – 34,8%. Следва Китай с 27,5% годишен ръст и с 5% за тримесечието. Третата позиция е за Тайван със съответно 15,1% и 2% годишен и тримесечен ръст.

Първата десетка се допълва от Естония, Турция, Бразилия, Индонезия, Колумбия, САЩ и Полша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *