Българската криза се задълбочава

Лошото време и икономическата несигурност са се съчетали през втория месец на годината, за да подтиснат и без това слабото потребителско търсене.
Предварителните сезонно изгладени данни на НСИ показват, че през февруари оборотът на търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, по съпоставими цени намалява 6.4% на годишна база.
Свиване на крайното потребление е отчетено в почти всички икономически дейности. Спрямо януари най-голям спад има в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 14.7%, а най-малък – в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия – с 0.2%.
Нарастване на оборота е регистрирано само в търговията с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности – с 0.5%.
Оборотът през февруари 2012 г. спрямо същия месец на 2011 г. бележи ръст в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 10.4%. Най-голям спад отбелязва оборотът в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 25.7%, а най-малък – в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия – с 0.1%.
Търговията на дребно дава близо 40% от брутния вътрешен продукт на страната, така че публикуваните днес данни показват задълбочаване на икономическата криза през първото тримесечие на годината, в което българската икономика вероятно ще регистрира първи спад от 2 години насам.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *