Българската треска за злато

Археологът Георги Китов работи бързо. Той използва багери и булдозери, за да разкрива каменните гробници на тракийските владетели и може за седмица свърши това, което по-внимателните разкопки на ръка биха постигнали за доста месеци.

Според собствените му думи той няма избор. Иманярите са навсякъде, готови да плячкосат гробниците. „Те разполагат с повече пари от мен и имат по-добри машини – обяснява Китов. – Аз се опитвам да спася това, което те искат да разрушат, и мисля, че се справям много добре. Спрял съм много от тях.“

За иманярите България e Елдорадо – земя с огромно богатство от погребани съкровища, където има гробници, криещи злато от поне 4000 г. пр. Хр.

Царските гробници на траките, строени между V и III в. пр. Хр., са лесни мишени за иманярите. Огромните, обрасли с растителност могили, наподобяващи кошери с височина няколко етажа, се издигат покрай пътищата и сред разораните поля. В дългата 94 км Казанлъшка долина, където работи Китов, хиляда такива могили са разпръснати из розовите поля. Още около 25 000 могили има в останалите части на страната. По много от тях личат пресни белези от незаконни разкопки.

Наричат това „археология на черно“. „Бизнесът с артефактите е по-доходоносен от трафика на дрога“, казва Николай Овчаров, харизматичен археолог, познат в България като Индиана Джоунс. Дали преувеличава? Може би. Но залогът е висок и властите също са вътре. Най-тъмната част на този сенчест бизнес е задграничната контрабанда. „Най-добрите артефакти напускат България – казва Овчаров. – Виена, Лондон, Цюрих. Всички знаят каналите. Наскоро посетих антикварен магазин в Берлин, пълен с тракийски артефакти.“ Може само да се гадае какво количество плячка напуска страната, но по повечето оценки България се е превърнала в най-големия износител в Европа на нелегални находки. „Осъзнаваме, че нашата култура е била също толкова стойностна като тези на гърците и италианците“, казва Овчаров. А в този факт се крие златна възможност – древните руини и артефакти привличат туристи. Като прибавим и слънцето и пясъка на Черноморското крайбрежие и предстоящото влизане на България в Европейския съюз, изведнъж тази подценявана древна земя се превръща в примамлива дестинация. Тъй като по-голямата част от бреговата ивица все още е незастроена и предстои от нея да се направи капитал, бумът на недвижимите имоти едва сега започва. За археолозите това е и добра, и лоша новина. По закон местата, където са намерени артефакти, трябва да бъдат проучени, преди да започнат строителните дейности, така че има много работа. Но при това интензивно строителство археолозите просто са затрупани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *