Бъфет: Америка преживява „икономически Пърл Харбър“

Американският милиардер Уорън Бъфет е на мнение, че САЩ преживяват „икономически Пърл Харбър“, предава NBC. В интервю за телевизията специалистът е заявил, че ситуацията в Америка не е толкова тежка, колкото е била по време на Втората световна война или през Голямата депресия, но все пак е доста сериозна.
Според Бъфет американците се намират в цикъл на страх, „който кара хората да не желаят да харчат пари или да правят инвестиции“, а това водело до още по-голям страх. „Ще излезем от това. Ще отнеме време“, е мнението на милиардера.
По думите на Бъфет новоизбраният президент на САЩ Барак Обама е възможно най-добрият избор за Америка. Обама поема поста на държавен глава утре, а Бъфет е назначен в екипа на икономическия съветник на президента.
Уорън Бъфет е на мнение, че Обама е способен да се справи с острите проблеми на икономическата ситуация, както и да обясни ясно на американските граждани какво се иска от тях за по-лесното преодоляване на трудностите.
Въпреки оптимизма си обаче Уорън Бъфет не се наема да прогнозира още колко ще продължи настоящата криза. Той е на мнение, че планираните от Обама мерки за подкрепа на икономиката ще дадат резултат.
„Ще станем свидетели на лекарства, вливани в системата в невиждани досега дози, но те няма да имат мигновенно действие. Ще отнеме време, за да подействат на икономиката в истинската си сила. Затова хората не трябва да очакват чудеса още през февруари, март или април. Това няма да се случи“, казва милиардерът.
В края на интервюто Бъфет демоснтрира увереноств силата на САЩ и заявява: „От 1776 година досега залозите срещу Америка никога не са се отплащали. Ние се справяме с всичко, но не винаги това става със спокойна езда“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *