Бъфет: Харесва ми да купувам от разпродажби

През миналото тримесечие фирмата на Бъфет добави 9.7 млн. акции на най-големия кредитор в САЩ, повишавайки дела си в Wells Fargo с 2.8%, съобщaва Bloomberg.
Berkshire увеличи покупките на 8 август, когато основният борсов индикатор в Ню Йорк се срина с 6.7 процента, регистрирайки най-големия си спад от декември 2008 г.
„Харесва ми да купувам от разпродажби“, коментира Бъфет, главен изпълнителен директор на Berkshire, в телевизионно интервю, излъчено по PBS. „Миналия понеделник, вкарахме повече пари за покупки на фондовия пазар, отколкото във всеки друг ден от тази година.“
Акциите на Wells Fargo поевтиняха с 12% през второто тримесечие и с още 11% от началото на юли насам.
За разлика от Джордж Сорос, обаче Уорън Бъфет не гледа на вложенията си само като на спекулация, а търси развитие в перспектива. Неговата цел обикновено не е еднократната печалба от придобития актив, а дългосрочните ползи и развитието на закупените компании.
Ето защо волатилните движения на пазарите не притесняват мъдреца от Омаха. Той гледа на тях като на възможност за изгодни покупки.
Бъфет, който е на 80 г, си купи през второто тримесечие дял в търговеца на дребно Dollar General Corp, увеличи дела си в MasterCard Inc до 88% и намали дела си в Kraft Foods Inc с около 5.5%.
Капиталовият портфейл на Berkshire е на стойност 67.6 млрд. долара, като към 30 юни, като 40 процента във фирмите в него са в сегмента на потребителските стоки и услуги. Сред тях е и Coca Cola. 37% са финансови компании, като банки и застрахователи. Останалата част е под етикета „търговски, промишлени и други“ предприятия.
През този месец Бъфет подаде оферта за закупуване на презастрахователното дружество Transatlantic Holdings за 3.25 млрд. долара.
Към 30 юни Berkshire е имал резерв в налични пари в размер на 47.9 млрд. долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *