Бюджетът за догодина щял да рухне за шест месеца

Това заяви на брифинг в парламента съпредседателят на „Синята коалиция“ Мартин Димитров, цитиран от агенция „Фокус“.
Парламентарната група на „Синята коалиция“ няма да подкрепи проектобюджета за 2013 г. Прогнозата на „сините“ е, че бюджетът ще бъде актуализиран в средата на следващата година.
„Бюджетът за 2013 г. връща България назад и не отговаря на нито едно от очакванията, които ГЕРБ даваше, идвайки на власт. Бедността става по-голяма, монополите стават по-силни и ГЕРБ продължава завоя на ляво, който започна с миналия бюджет. Увеличават се данъци, увеличават се осигуровки”, заяви Димитров.
По думите му за целия мандат на ГЕРБ има близо 1 млрд. евро отлив на инвестиции, 380 000 души са си загубили работата. „Този бюджет ще задълбочи негативните тенденци“и, подчерта Димитров. По думите му пикът на кризата ще се разрази с нова сила през 2013 г.
Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че бюджетът за следващата година не съдържа никакви антикризисни мерки, не обещава увеличение на доходите, а на безработицата. Според него най-неприоритетни в този бюджет са здравеопазването, съдебната власт, науката, образованието и националната сигурност, ако се съди по бюджета на ДАНС. Най-приоритетната област е се оказват социалните помощи и обезщетенията, които ще нараснат с 6,9%. „Същото направи и Тройната коалиция преди изборите”, посочи Костов.
Петя Ставрева от Обединените земеделци заяви, че също не подкрепя проектобюджета за 2013 г., тъй като от параметрите му се вижда, че правителството продължава да гледа на управлението през розови очила, няма заложени мерки за секторите, които имат най-голяма нужда от финансиране, няма подкрепа за малкия и среден бизнес. „Властта се опитва с кръпки да закърпи зейналите дупки във финансирането на сектор земеделие“, каза Ставрева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *