Бюджет 2013 – между ръста на доходите и скъсаната рибарска мрежа

Гласуваха 182 народни представители, от които 122 бяха „за“, а 60 „против“. Депутатите не приеха предложението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за увеличаване на средствата. Беше отхвърлено и предложението за бюджет на Комисията за финансов надзор (КФН).
Депутатите обсъждаха проектобюджетта в продължение на повече от 5 часа. За догодина са заложени повече пари за заплати, образование, здравеопазване и култура, информира БНР.
Основната задача на правителството в бюджетирането 2009-2010 г. беше да се върнем към финансова стабилност. През следващите две години целта беше да запазим тази стабилност, а с Бюджет 2013 се концентрираме върху увеличаване на доходите. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който представи пред парламента проекта за държавен бюджет за 2013 година, информира БТА.
С Бюджет 2013 г. продължаваме традицията на финансова стабилност. Посланието на бюджета за следващата година е „увеличение на доходите”. Това каза депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев при дискусиите в парламента на първо четене по Законопроекта за държавния бюджет. Той допълни, че през следващата година ще се продължи политиката за фискална консолидация.
Младите социалисти сравниха Бюджет 2013 със скъсана рибарска мрежа. Те донесоха в Народното събрание истинска мрежа, използвана за ловене на риба в Козлодуйския край. Мрежата е доста изпокъсана и за нас тя символизира бюджета, който правителството и ГЕРБ са внесли в парламента, каза пред журналисти председателят на Младежкото обединение на БСП Явор Гечев. „Този бюджет е скъсан, той вече риба не лови“, коментира той. Никой от младите хора вече не се връзвал на псевдополитиките, които прави сегашното правителство.
За четвърта година правителството представя бюджет, в който отсъства съдържание. Числата определено доминират над съдържанието. Това каза депутатът от „Коалиция за България“ и бивш финансов министър Пламен Орешарски при обсъждането в парламента на проектобюджета за 2013 г., предаде агенция „Фокус“.
Правителственият дълг ще продължи да расте. Обяснението с кризата продължава да доминира, но въпреки това отсъстват антикризисни политики смята Орешарски. Подоходната политика в бюджета е твърде плаха. За пореден път не се предвиждат никакви реформи в публичния сектор.
За три години управление на ГЕРБ общата сума на извършените разходи са 83 милиарда лева при реализиран сумарен дефицит от 5 милиарда лева. През 2006, 2007, 2008 – общите разходи са 65 милиарда лева, с излишък над 5 милиарда лева. „Добрата новина е, че все пак това е последният бюджет на това мнозинство“, коментира още Орешарски.
Сеирът хора не храни, коментира от парламентарната трибуна председателят на ПГ на „Коалиция за България“ и на БСП Сергей Станишев относно политиката на правителството и проектобюджета за 2013 г. Той посочи, че нито един бюджет в годините на управление на ГЕРБ не е изпълнен така, както е планиран.
България продължава да бъде колониална държава. Всичко, което генерира печалба в България, е в чужди ръце, в ръце на чужди монополисти. Това каза лидерът на „Атака” Волен Сидеров при обсъждането на проектобюджета за следващата година. Той добави: „Ниските доходи в България са порок номер едно и това трябва да се промени, каза Сидеров. „Ако не искаме да избягат от страната още няколко хиляди млади хора, трябва да обърнем модела“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *