Бялата сладост е най-скъпа от 25 г.

насам заради гориво, правено от тръстика

Захарта гони цената на златото

Европа тръгва към етанола, Буш също го спомена като алтернатива на петрола

Цената на захарта достигна рекордна цена в световен мащаб за последните 25 години и инвестиционните фондове продължават непрекъснато да инвестират в бялата сладост, предаде агенция Блумбърг.

Причината е, че тя е основна част от производството на етанол, което се смята за автомобилното гориво на бъдещето, посочват анализатори и инвестиционни мениджъри.

Цената на суровата захар достигна космически висоти миналата седмица, тъй като предлагането се сви, а търговците продължиха да купуват на световните борси. Според брокери много скоро ще бъде надмината психологическата цена от 20 цента за фунт (453,6 грама). В момента тя се движи около $450 за тон, като за сравнение средната цена на една тройунция злато е $540.

На Нюйоркската борса за селскостопански продукти цената на захарта за март скочи с 4,6% и стигна 19,15 цента за фунт. Тя е

–––––––––––––––––––––––––––

двойно по-висока

–––––––––––––––––––––––––––

от цената през юли миналата година.

Сделките със захар бяха под пара след новината, че Бразилия ще използва все повече от добива си от захарна тръстика за производство на етанол. Бразилия е най-големият производител на захар в света и е обявила за национален приоритет използването на биогоривата и главно етанола, който да бъде използван вместо бензин и дизел в колите. Етанолът е екологично чисто гориво и се смята, че с развитието на технологиите, ще бъде и по-евтино от петрола.

За големият скок на цената на захарта помогна и по-слабата реколта в страните от Европейския съюз и Тайланд, както и увеличеното търсене от страна на Русия, която е най-големият вносител на захар в света. Тропическите урагани в САЩ през лятото също доведоха до по-слаба реколта в южните щати, които са най-големият производител в страната.

Според анализаторите използването на все по-големи количество захарна тръстика за производство на етанол ще ограничи предлагането на пазара на захар.

Преди седмица американският президент Джордж Буш в своята годишна реч „За състоянието на съюза“ призова Съединените щати да скъсат със зависимостта си от петрола и да започнат да развиват нови технологии за производство на алтернативни горива като етанол. Той дори постави крайната дата 2025 година, когато САЩ трябва да намалят със 75% петролната си зависимост. Като главна причина той посочи, че Америка внася черното злато от нестабилния район на Близкия изток.

Същевременно Европейския съюз си постави за цел

–––––––––––––––––––––––––––

биогоривата да са 5,75%

–––––––––––––––––––––––––––

от използваните горива за транспорт до 2010 година. В световен мащаб производството и употребата на биогорива е подпомагано от значителни данъчни облекчения и различни финансови схеми, посочва в. „Файненшъл таймс“. Именно това помогна световното производство на етанол да нарасне от нула литра в средата на 70-те години до 30 000 000 литра през 2004 г.

Някои брокери се опасяват, че цената на захарта се качва, твърде високо и с твърде бързи темпове. Парижкият брокер Джонатан Кингсман заяви пред Ройтерс, че отначалото на новата 2006 година цената на фунт се е повишила с повече от 5 цента и няма признаци тя да не продължи да се покачва. Но предупреди, че „пазарът е много нервен и ние препоръчваме предпазливост“.

Водещият икономист от Световната банка Доналд Мичъл заяви пред Дау Джоунс нюзуайърс, че обявената в края на 2005 г. политика за

–––––––––––––––––––––––––––

намаляване на субсидиите

–––––––––––––––––––––––––––

за производството на захар в страните членки на ЕС постепенно ще доведе до намаляване на производството и ще тласне цените на сладкия продукт още по-нагоре.

Въпреки че цената продължава да се качва стремително, тя все още е далеч от 46 цента за фунт през 1980 година и рекордните 60 цента в средата на 70-те години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *