ВЕИ браншът: Инвеститорите се питат дали България е законова държава

Такса за достъп изправя ВЕИ производителите пред фалит, тъй като ги принуждава да прехвърлят между 10% и 39% от приходите си на електроразпределителните дружества, казват те.
Когато с едно решение се промени закон, тогава и българските, и чуждестранните инвеститори се питат дали България е законова държава, заяви председателят на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) Никола Газдов по време на днешното шествие, предаде БГНЕС.
Във ВЕИ сектора имахме инвестиции от Корея, САЩ, Близкия Изток, Китай и Япония, ако веднъж бъдат излъгани, те повече няма да финансират каквито и да е проекти в страната ни, посочи Газдов.
Той, заедно с още около 250 души, излезе пред Министерски съвет и сградата на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за да изрази несъгласието си с таксата, която може да отнеме до 40% от приходите на производителите на зелена енергия.
Диалог с нас засега няма, има монолог на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев, където и да се появи по медиите, заяви Газдов.
„Защо е така аз не знам, но предполагам, че е защото това решение, което отнема 40% от приходите на ВЕИ централите, е дискриминационно, противоречи на няколко закона в България, на няколко европейски директиви. Това е едно решение, което няма как да издържи в съда, то не е обосновано логически“, коментира той.
Ние искаме тази такса да бъде отменена, най-малкото преразгледана, заради нея България ще бъде осъдена, продължи председателят на БФА.
„Това е един проблем на държавата, не само на една институция. Държавата приема закон за ВЕИ, с който цели да привлече инвеститори. Успява да го направи, тези инвеститори влагат огромни средства- около 3 млрд. лв. в последните години и няколко месеца по-късно регулаторът ги обвинява, че са вдигнали сметките за ток на обикновените българи“, каза още Газдов.
Според него с едно решение, взето на тъмно, съшият този регулатор отнема 40% от приходите на производителите, заради който приход уж са скочили сметките ни за ток, и ги пренасочва към големите мрежови компании. С това решение се цели бизнесът да бъде погубен, но начинът, по който е направено това нещо показва, че регулаторът не е бил особено концентриран при взимането на решението, добави председателят на БФА.
Предполагам, че интересът е свързан и с паричните потоци, те в момента са насочени към ЧЕЗ, ЕВН, ЕНЕРГО-ПРО И ЕСО, продължи Газдов.
„Аз съм говорил с представители на тези организации, те не са особено начина, по който се пренасочват тези пари към тях, очевидно нямат намерение да ги върнат. Тук е ролята на държавата, да излезе и да каже „В България има закони“. Не може една държавна институция да промени тези закони, да ги обезсмисли“, допълни той.
Според Газдов всички български малки ВЕИ компании са застрашени от фалит и от много негативен ефект върху останалите бизнеси.
Според него само пряко засегнатите от това решение сътрудници в тези компании вероятно ще са над 10 000 българи.
Газдов обърна внимание и на ефекта върху банките, които по неговите думи участват с около 2 млрд. лв. финансиране на ВЕИ проектите.
„Това се отразява много негативно на самите финансови институции, банките ще имат по-малко пари и ще ги дават с по-висока лихва на българския бизнес. Това се отразява на цялата българска икономика, не говорим само за ВЕИ“, разясни председателят на БФА.
По-рано днес председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев беше посрещнат на работното си място от протестиращите с освирквания и викове „Оставка!“. Шествието на активистите беше водено от голям плакат, гласящ: „ЕВН Австрия срещу България – 20 000 000 : 0“. Не липсваха и плакати, призоваващи ЕС да се намеси за отмяна на таксата от 40%.
Преди това активистите отново насочиха критиките си към ДКЕВР и чуждестранните компании, като пред входа на сградата на комисията оставиха празни кутии, в които всеки от тях можеше да остави дарение за компаниите. Немалко бяха и отправените критики директно към Ангел Семерджиев, който беше убеден, че не иска да се срещне с представителите на протестиращите и представи във връзка с проблема единствено неговата гледна точка без диалог.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *