Великобритания и ЕС минават на преговори „с физически срещи“

Преговорите между ЕС и Великобритания продължават тази седмица в Брюксел с физически срещи. Това съобщи говорител на Европейската комисия на фона на решението повечето срещи на институциите да бъдат осъществявани онлайн като мярка срещу разпространението на епидемията от КОВИД-19.Той уточни, че преговорите са напрегнати и все още няма пробив. Говорителят не пожела да уточни дали преговарящите ще получат допълнително време, след като по-рано представителите на ЕС твърдяха, че с изтичането на тази седмица приключва срокът, в който постигнатото търговско споразумение може да премине необходимата процедура на одобрение.
По неговите думи тази седмица европейският главен преговарящ Мишел Барние ще запознае евродепутатите с хода на преговорите, но засега няма потвърден ден на заседанието. Говорителят съобщи, че Великобритания не е спазила срока за отговор до ЕК как прилага споразумението за оттегляне от ЕС. Той поясни, че затова комисията се подготвя да продължи със следващите стъпки по наказателната процедура, предприета по този повод в началото на октомври.

Вчера стана известно, че според банкови среди финансовият сектор е добре подготвен за излизането на Великобритания от ЕС, както вече обяви това германската централна банка (Бундесбанк), съобщи информационната агенция ДПА. „За банковия сектор като цяло най-големите клопки са преодолени“, коментира Йоахим Вюрмелинг, член на изпълнителния съвет на Бундесбанк, цитира БТА. Той подчерта, че регулаторите, надзорните органи и банките вече са направили всичко, за да избегнат нарушаване на дейността или сътресения на 1 януари 2021 година.  „От наша гледна точка, Брекзитът може да идва“, добави той.

Напомняме, че Великобритания официално напусна ЕС в края на януари 2020 година с преходен период, изтичащ на първия ден от 2021-а година. Междувременно Брюксел и Лондон все още преговарят условията на търговската сделка за периода след Брекзит.

 

Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *