Великобритания и Ирак подписаха мащабно споразумение за сътрудничество

Великобритания и Ирак сключиха споразумение за сътрудничество, което цели да укрепи стратегическите, техническите и икономическите връзки между двете страни в редица сектори, обяви днес иракското правителство в комюнике.

Текстът бе подписан вчера при посещението на иракския премиер Нури ал Малики в Лондон, където се проведе и конференция по инвестициите в Ирак, на която присъстваха ръководителите на 200 международни компании и стотина иракски фирми.

Споразумението е за размяна на сведения между двете страни и предвижда да бъде създаден иракско-британски комитет, който ще отговаря за икономическото сътрудничество в много области като банковите и финансовите услуги, капиталовложенията, околната среда, петрола и природния газ, отбранителните съоръжения и образованието, се уточнява в комюникето.

Парафиран от британския министър на търговията и промишлеността Питър Манделсън и иракския вицепремиер Бархам Салех, този текст ще замени споразумението от 1981 година, се допълва в комюникето на иракското правителство.

Подписването на споразумението стана на същия ден, когато британските части официално прекратиха военните си операции в Ирак, шест години след инвазията, която доведе до свалянето на бившия президент Саддам Хюсеин.

Франс прес, БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *