Великобритания и Япония подписаха „новаторска сделка“ след Брекзит

Великобритания и Япония официално подписаха търговско споразумение, отбелязващо първата голяма сделка на Великобритания след Брекзит. Сделката, представена миналия месец, означава, че почти целият й износ за Япония ще бъде освободен от мита, като в същото време премахне британските мита върху японските автомобили до 2026 г. 

Британският секретар по международната търговия Лиз Тръс го нарече „новаторска сделка с британска форма“. Критиците обаче заявиха, че това ще увеличи БВП на Обединеното кралство само с 0,07%, което е част от търговията, която може да бъде загубена с ЕС. Двете страни бяха постигнали широко споразумение през септември и се очаква сделката да увеличи търговията между Великобритания и Япония с около 15 млрд. Британски лири. Сделката, която беше договорена през лятото, ще влезе в сила от 1 януари 2021 г. Но някои експерти заявиха, че това е пропусната възможност между Обединеното кралство и неговия 11-и най-голям търговски партньор.

Nissan's car factory in SunderlandД-р Минако Морита-Йегер, консултант по международна търговска политика и член на Обсерваторията за търговска политика на Обединеното кралство в Университета в Съсекс, заяви: „Като се има предвид, че японските ПЧИ (преки чуждестранни инвестиции) играят важна роля в икономиката на Обединеното кралство и запазват съществуващите контакти,  инвестицията в Брекзит е от решаващо значение и затова правителството на Обединеното кралство трябваше да покаже силен ангажимент към японските инвестиции, като включи обширна инвестиционна глава, включваща защитата на инвестициите и уреждането на спорове. 

Тя добави, че Япония е най-големият инвеститор в чужбина в света, като заема 14% от общия брой на инвестициите в света през 2018 г. Новата сделка е много подобна на съществуващата сделка между ЕС и Япония, но има допълнителна глава за дигиталната търговия. „По-рано се казваше, че независимо Обединено кралство няма да може да сключи големи търговски сделки или ще им отнеме години, за да се сключат“, заяви Лиз Тръс в съвместно съобщение в пресата с външния министър на Япония Тошимицу Мотеги. Министър  Мотеги каза, че сделката между Великобритания и ЕС все още е от решаващо значение за японския бизнес, особено за производителите на Nissan и Toyota, които използват части от цяла Европа в автомобилите, сглобявавани в Обединеното кралство. „От първостепенно значение е веригата на доставки между Обединеното кралство и ЕС да се поддържа дори след оттеглянето на Обединеното кралство“, каза той.

Джеръми УИЛЯМС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *