Великобритания обмисля плащане чашките за кафе

Великобритания обмисля клиентите да плащат допълнително за чашките за кафе и според този план чашките за кафе за еднократна употреба да бъдат продавани по 25 пенса /малко повече от 50 стотинки в български еквивалент/.

Във Великобритания обмислят план чашките за кафе за еднократна употреба да бъдат продавани по 25 пенса /малко повече от 50 стотинки/ в  опит да се намали замърсяването на околната среда. Оказва се, че тези чашки съдържат специален пластмасов слой и са трудни за рециклиране. Идеята е хората да свикнат с мисълта да ползват собствени чаши. Мнозина обаче не са съгласни, че потребителите трябва да са финансово потърпевши от проблема. Два и половина милиарда чашки за кафе годишно отиват на боклука. Само четири компании, занимаващи се с рециклиране на отпадъци обаче могат да отделят специалния пластмасов слой и така се стига до рециклирането на едва 0,25 процента от тази бройка. Депутати днес заявиха, че тези чашки трябва да бъдат рециклирани до 2023 година или правителството да ги забрани. Идеята за допълнително заплащане с цел намаляване на използване на тези чашки се радва както на одобрение от милеещите за околната страна, така и на неодобрение от продавачите, които виждат заплаха за техния бизнес, а също и на много потребители. И докато се вихрят спорове около кафето, потребителите на наркотици нямат никакви проблеми, както показва ново проучване. Оказва се, че в Лондон кокаин може да се поръча по-бързо от пица, като използването на смартфони променя коренно консуматорските навици. Много камери по улици и обществени места правят традиционното пласиране на наркотици опасно и за дилърите и за потребителите, ето защо хората в бизнеса използват умело модерната техника, гарантираща им сигурност.

Може би с тази идея ще дойде звездният миг на пловдивски млади предприемачи. Защото според тях идва краят на милионите пластмасови и картонени чаши за еднократна употреба, а с него и по-добри дни за планетата. Иновацията тръгва от Пловдив, където първи ще пием от новите ядливи чашки. Революционната Cupffee е 100% биоразградима „вафлена” чашка за еспресо. Тя е дело на двама млади бизнесмени от града и може да се превърне в откритието на века. Чашката не е просто новост, а продукт, който освен че замества едновременно и чашката и бисквитката, пази природата. Създателите  Младен Джалъзов и Мирослав Запрянов са неразделни приятели. Събрало ги училището още в първи клас. Сега самите те имат по две момчета и работят в коренно различни браншове.
„Тръгнахме с една налудничава идея. С времето създадохме 4 прототипа, направихме стотици опити и изглежда успяхме да постигнем един завършен продукт”, разказва Младен. С помощта на българска компания по техен проект вече са конструирани и машини за индустриално производство на иновативната чашка. Тя е направена изцяло от натурални зърнени продукти. Защитена е в Българско патентно ведомство и с авторско право от Библиотеката на конгреса в САЩ”, разказва Мирослав, който подхвърлил идеята още през 2002 г.
Двамата представили своята иновация преди дни, като поканили собственици на заведения и дистрибутори на кафе от Пловдив. Интересът към чашката им обаче надминал всички техни очаквания.
Сега им звънят от цяла Европа, имат вече първи кандидатури за работа и стаж, както и предложения за инвестиционна подкрепа. „Ние просто искахме да намерим в Пловдив един добър пазар за производството, което дори не е стартирало. Планираме го за пролетта на 2017-а , но заявките вече валят. Така още преди да сме започнали реалната работа, трябва да градим линия за много по-мащабен пазар”, сменят приоритетите Джалъзов и Запрянов.
По официални данни в света се изпиват около 2,5 милиарда кафета за ден, почти 1/3 са в чаши за еднократна употреба, а това са стотици тонове неразградими отпадъци и хиляди изсечени дървета.
Cupffee е алтернативната чаша за топли и студени напитки. Тя не влияе върху вкуса на кафето за разлика от американския си вариант, където течността се задържа едва десетина минути в шоколадова заливка. Пловдивската чашка запазва характерната си хрупкавост и вкус при престой на напитката в нея за около 40 минути.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *